Elektromos autókat is összetört legutóbbi tesztkörében a független Euro NCAP. Megbukott az új Dacia Spring és a Renault Zoe.

Kiábrándító eredményt ért el az Euro NCAP töréstesztjén a Dacia olcsó villanyautója, a Spring. Az autó lényegében egy kínai modell, a Renault City K-ZE kicsit átalakított változata, a biztonsága azonban nem sokat javult az alapjait adó autóhoz képest.

Forrás: Euro NCAP

A Spring felnőttvédelme mindössze 49 százalékos, a legjobb eredményt a gyermekvédelemben érte el: ez 56 százalékos. A gyalogosokkal szemben nem igazán kíméletes az autó, a maximális pontszám 39 százalékát kapta, biztonsági kiegészítőkben sem ad sokat (32%). Ez mindössze egyetlen csillagot ért az ötből. 

Forrás: Euro NCAP

De a Spring még mindig jobban járt, mint a ráncfelvarráson átesett Renault Zoe, amely nulla csillaggal kullogott el a tesztről.  Az Euro NCAP közleményében szóvá is tette, hogy a Zoe alapvetően egy 2013-as modell, de hiába újították fel például az akkumulátorát, a biztonsága az évekkel ezelőtti szinten ragadt.

Forrás: Euro NCAP

A Zoe felnőttvédelme 43, gyermekvédelme 52, gyalogosvédelme 41 százalékos, de különösen biztonsági kiegészítőkben gyenge (14%).