Veszélyben van az autója az E10-es benzin miatt? Kiadtak egy új listát, itt ellenőrizheti!

E10 benzin, 2020. január 7-én
E10 benzin 2020. január 7-én
Vágólapra másolva!
2020. január 1-je óta Magyarországon is E10-es 95-ös oktánszámú benzint lehet tankolni. Kiadtak egy friss listát arról, milyen autókkal biztonságos a használata.
Vágólapra másolva!

Az E10-es jelzésű motorbenzin legfeljebb 10 térfogatszázalék biokomponens-tartalommal rendelkezik, Magyarországon 2020. január 1-jétől tértek át erre az üzemanyagra a benzinkutak.

E10-es benzinnel azok a járművek üzemeltethetők, amelyeknél a gyártójuk megerősítette, hogy alkalmasak rá.

A szakértők szerint az E10 biztonságos üzemanyag, amely az utakon futó benzines autók döntő többségével kompatibilis, a 15 évnél fiatalabbakkal szinte biztosan, bár például a Volkswagen-konszern TSI és TFSI motoros autói csak 2007/2008 után.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jellemzően az Euro 3-asnál rosszabb környezetvédelmi besorolású, 20 éves vagy idősebb autók nem használhatóak tartósan E10 benzinnel.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA)

idén decemberben kiadott egy frissített listát arról, hogy mely autók esetében biztonságos az E10-es üzemanyag használata.

A Vezess.hu cikke szerint ebben már a korábban felületesen érintett amerikai modelleket is részletezik, valamint a japán gyártók autóiról is találni plusz információkat.