Megszűnhet a hosszú várakozás a külföldről behozott használt autók forgalomba helyezésénél.

Hosszú ideig másfél-két hónapot is várni kellett egy uniós országból behozott használt autó honosítására, mert a kormányhivatalok alá tartozó vizsgálóállomások jelentősen túlterheltek. Egy módosításnak köszönhetően már olyan szervezet is végezhet honosítást, amely országos lefedettségű vizsgaállomásokkal rendelkezik,  vagyis minden megyében van legalább egy ilyen telephelye. A Magyar Autóklub tavaly tavasszal kapta meg ezt a minősítést a közlekedésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) - írta a Vezess.hu.

A törvényi felhatalmazás alapján az Autóklub már el is indította a honosítást. A szervezet 44 vizsgálóállomása közül egyelőre 32 helyen indult el ez a szolgáltatás. A többi telephely is fokozatosan csatlakozik, amint megkapják az illetékes kormányhivatal engedélyét. Ez várhatóan heteken belül megtörténik.

Az eddigi tapasztalatok nagyon kedvezőek, jelenleg 3-5 napon belülre tudnak időpontot adni honosításra, szemben a másfél-két hónapos kormányhivatali várólistákkal.  Az eljárás nyolcezer forintos hatósági ára nem változott.