Több, nagyon régóta létező magyar rendszám is megszűnik, ilyen újak érkeznek helyettük

rendszám
Vágólapra másolva!
Július elsejétől új rendszámrendszert vezetnek be Magyarországon, az előkészületek a tervek szerint haladnak. Több rendszámtípus is eltűnik a váltással.
Vágólapra másolva!

Július elsején kezdődik az új magyar rendszámok kiadása, a jelenlegi három betű és három szám helyett négy betűből és három számból álló, magyar címert is tartalmazó táblák jelennek meg. Arról, hogy pontosan milyen rendszámok érkeznek, itt írtunk korábban.

Megkérdeztük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy nagyjából fél évvel az új rendszer indulása előtt a tervek szerint halad-e az átállás.

- írta az ITM sajtóosztálya.

A minisztérium válaszából kiderült az is, hogy

egyes rendszámtípusok a váltással megszűnnek.

Ezek közé tartoznak például a lassú járművek piros karakteres és az erdészeti-mezőgazdasági kiközelítők zöld karakteres rendszámai.

- írta a minisztérium.

Jogszabály eddig sem írta elő, de a gyakorlat az elmúlt évtizedekben úgy hozta, hogy az utánfutók és pótkocsik sorozatrendszámokat kaptak ugyan, de ezek kezdőbetűje fixen X vagy W volt eddig. A minisztérium tájékoztatása szerint

az új rendszerben az utánfutók és pótkocsik is általános, megkülönböztetés nélküli rendszámtáblákat kapnak.

Forrás: ITM

Július elsejétől a rendszámtáblák első két karaktere csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet, a kettős mássalhangzók (például cs, gy stb.) kizárásával. Ennek a rendelkezésnek a célja, hogy értelmes szavakat ne lehessen kirakni négy karakterből.

Korábban felmerült, hogy a továbbra is 112 450 forintos díjért megvásárolható, egyénileg kiválasztott rendszámok esetében lesz lehetőség eltérni a karakterekre és az értelmes szavakra vonatkozó korlátozásoktól, de kiderült, hogy nem lesz.

Vagyis például a CI CA - 123 karaktersor nem lehet egyénileg kiválasztott rendszám még 112 ezer forintért sem,

az első két karakterre vonatkozó korlátozás miatt csak a CC CA - 123-at lehet majd megvásárolni.

- írta a minisztérium.

Aki értelmes szavakat szeretne a rendszámán látni, annak egyedileg előállított rendszámot kell majd vásárolnia,

amely akár hat folyamatos betűjelet is tartalmazhat majd.

Ezek ára viszont már meglehetősen borsos, 435 ezer forint.

A példánkban szereplő CICA-123 (egyedi rendszám esetén ebben a formátumban, a tábla végére kerülő címerrel) is ennyibe kerülne.

Forrás: Magyar Közlöny

Az ITM szerint a segédmotorok rendszámozása továbbra sincs napirenden, mert a járműtulajdonosokra magas költségek hárulnának.