A Tokiói Autószalonon kiállított, limitált szériás GRMN verzióban csak két ülés van, mint egy igazi raliautóban.

Csak a motorhoz nem nyúltak. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Toyota

Szinte napra pontosan két évvel a Toyota GR Yaris világpremierje után a Toyota Gazoo Racing (TGR) bemutatta a rettenthetetlen városi sportautó még tüzesebb változatát. A korábban bevezetett nevezéktant alkalmazta GRMN Yaris típusjelzéssel bemutatott változat fokozott vezetési élményt ígér – igaz, csak nagyon keveseknek.

Forrás: Toyota

A Toyota-csoport motorsport-specialista leányvállalata az élesben szerzett versenytapasztalatok és a pilótáktól kapott közvetlen visszajelzések alapján fejlesztette tovább a modellt. Nem elméleti támogatásról volt szó, hiszen a gyári kivitelében 261 (Japánban 272) lóerős turbómotorral és hangolható nyomatékelosztású összkerékhajtással szerelt modell alapjaira épülő versenyautók számos japán bajnokságban részt vettek. A Super Taikyu szériában többek között Akio Toyoda is a ROOKIE Racing GR Yaris volánja mögé ült, míg a japán ralibajnokságban tavaly abszolút győztessé koronázták a GR YARIS GR4 Rally modellt.

Forrás: Toyota

Ezen tapasztalatok alapján a TGR úgy ítélte meg, hogy nincs szükség nagyobb motorteljesítményre, radikálisan áthangolta azonban a modell minden más komponensét. A motorházfedél, a tetőlemez és a hátsó légterelő szénszálas kompozitból készült, a hátsó üléseket kiszerelték; a módosítások nyomán körülbelül 20 kilogrammal csökkent a jármű menetkész tömege; a tömegközéppontot a futómű 10 mm-es ültetésével vitték még lejjebb. A gyártásnál 545 extra hegesztési varratot és 12 méterrel több szerkezeti ragasztót alkalmaztak, ami érezhetően merevebb karosszériát eredményezett. A jobb aerodinamikai adottságok érdekében 10 mm-rel kiszélesítették a karosszériát.

Ezek az ülések nem viccelnekForrás: Toyota

A hajtásláncban módosított sebességváltó-áttételeket alkalmaztak: a jobb gyorsítóképesség érdekében szűkebbre vették az első négy fokozatot, valamint rövidebb végáttételt alkalmaztak, a tartósságot pedig a fogaskerekek gyártásánál alkalmazott alacsony széntartalmú SNCM acélok és speciális felületkeményítési eljárás fokozza. Emellett átdolgozták a szériamodellben is megtalálható, első és hátsó részlegesen önzáró differenciálműveket.

Forrás: Toyota

A GRMN Yaris (hivatalos nevén GR Yaris GRMN) a Toyota-csoport legkülönlegesebb típusai számára fenntartott Motomachi üzemben készül majd, alapvetően kézi munkával. A forgalmazás 2022 nyarán indul, a várhatóan jelentős érdeklődés miatt azonban nem érkezési sorrendben fogadják a megrendeléseket: a regisztrált érdeklődők között március 9-én sorsolással osztják el a rendelkezésre álló autókat.

Alcantara borítja a kormánytForrás: Toyota

Aki az 500 darabos szériánál is ritkább kivitelre vágyik, megrendelheti a pályacsomagos kivitelt (Circuit Package), amelyből mindössze 50 darabot gyártanak. Ez többek között egyedi 18 colos BBS keréktárcsákat, nagyobb féktárcsákat, állítható Bilstein lengéscsillapítókat, szénszálas hátsó légterelőt, valamint oldalsó szoknyát és első légterelő kötényt tartalmaz.

Csak kétszemélyesForrás: Toyota

Darabszám-korlátozás nélkül rendelhető meg egy másik csomag: a Rally Package, amely speciális Gazoo Racing alkatrészeket: lengéscsillapítókat, rövidebb kanyarstabilizátorokat, alsó védőlemezeket, valamint bukókeretet tartalmaz.