Második nekifutásra már aranylemez lehet - Toyota Yaris Cross Hybrid teszt

Toyota Yaris Cross teszt
Vágólapra másolva!
Egyszer már megpróbált kisautó-alapokon egy városi SUV-ot kínálni a Toyota, de az Urban Cruiser közelébe sem kerülhetett az európiai slágerlistáknak, és öt év után, 2015-ben el is tűnt a kínálatból. Most sokkal divatosabb ruhában, a mai kor igényeinek igazán megfelelő full hibrid hajtással érkezik a Yaris Cross, és tesztünk alapján úgy tűnik, nagyot fog szólni.
Vágólapra másolva!

A Toyota visszavonhatatlanul belejött a menő autók gyártásába, különösen a divatos crossovereknél. Először a CH-R-rel, majd az aktuális RAV4-gyel mutatta meg, hogy megértette az európai ízlést, és persze az eladási számokat látva utána sem fogyott ki a lendület, aminek meg is lett az eredménye: a japán márka egyre több modellje a nagypapa unalmas autójából előlépett a fiatal felnőttek vágyott tárgyává. 2022 elején érkezik a terepes ruhába öltözött, de valójában klasszikus mininek tekinthető Aygo X, ősszel pedig a kompakt a Corolla Cross, méghozzá telitalálatnak ígérkező formatervvel.

Szokatlan az orra, nem is a Yaris, hanem leginkább az üzemanyagcellás Mirai vonásai térnek vissza, persze keskenyebb és magasabb kivitelben Forrás: Origo

Önálló arc, nem egy felfújt Yaris

Most szalonokba egy kiskategóriás SUV-újdonság, a Yaris Cross érkezett meg, igaz, a koronavírus járvány miatt némi késéssel. Hallatlanul népszerű, és európai, japán, illetve koreai újdonságoktól zsúfolt kategória fogadja, ugyanakkor komoly ütőkártyája lesz az évtizedek óta csiszolgatott full hibrid hajtás. Abszolút követi a trendeket a finoman megnövelt hasmagassággal, a szögletesre körbeműanyagozott kerékívekkel, sőt, a kötelezőnél többet is nyújt az opcionális összkerékhajtással, de végső soron egy aszfaltútra, azon belül is elsősorban városba tervezett autóról beszélünk.

16 colos az alapáras kerék, a tesztautó 18-asokon küzdött. Így is képes 5 liter alatti fogyasztásra és nem is túlzóan kemény a rugózása, de kisebb felnivel valószínűleg ezen tovább lehet javítani Forrás: Origo

Nem csak a franciaországi gyártósoron, hanem a Toyota TNGA-B platformon is osztozik a Yarisszal, még a tengelytávjuk is azonos, de amíg előbbit 4 méter alattira tervezték (3,94 m), addig a Cross 24 centivel hosszabb, 4,18 méteres lett.

Magassága megegyezik az egy számmal nagyobb CH-R-ével, de természetesen annál rövidebb és keskenyebb,

összességében viszont arányos maradt. Persze a Yaristól mindenképpen meg akarták különböztetni, ezért saját formát kapott, nem egy átrajzoltat. Leglátványosabb része a kacsafenék, ahol a csíkként világító hátsó lámpák uralják az összképet.

Kardántengely nélkül, a hátsó tengelyre helyezett villanymotorral (a nyomatéka 51 Nm) oldották meg az i-AWD rendszert. Amikor megcsúszna az eleje, bekapcsolja, egyébként fronthajtásúként üzemel Forrás: Origo

Az eleje valamivel gyengébbre sikerült a pisze orral, de a sötétített fényszórók adnak neki egy jófajta komiszságot. Nem azt érezzük, hogy egy gyámoltalan, kicsi autó táncol a nagy kerekeken, hanem hogy egy belevaló egérkamion, ami képes átgázolni bármin. Ugyanakkor a dizájnforradalom tüze a beltérben már csak parázsló fénnyé szelídül, még ha jó is látni az akaratot. Lényegében a Yaris köszön vissza, csak a műszeregység lett visszafogottabb (itt nem tornyosul a széleken egy-egy műanyag körbe foglalt digitális kijelző), emellett az ajtóbehúzók körüli mélyedés kialakítása a legmarkánsabb jegy.

Praktikus, de nem csarnoknyi az utastér

Sokat javít az alapáras fekete-szürke műszerfal-ülés hangulatán a magasabb felszereltségi szinten érkező szövetbetét, tesztautónkban nincs szégyenlősen eltakarni való részlet. A kárpitok varrásától a kijelzőkig minden olyan, mintha Corollában ülnénk, csak valamivel szűkebben. Szerencsére a Toyota nem ment el abba az irányba, hogy mindenkinek jót akar, aztán a végére senkinek se lesz az. Az elöl ülőkre és a csomagtérre koncentrált a kis méret kihasználásakor, ami egy jó irány, hiszen egy városba tervezett autónak nem feltétlenül kell tudnia a hátsó utasokat kényelemben, messzire szállítania.

Lényegében a Yarisból érkezett a beltér, korrekt (de persze nem nagyautós) műanyagokkal, ötletes ajtópanellel. Az ajtózsebekbe 1 literes palack is belefér, elöl csak egy darab USB csatlakozót ad, hátul még annyit sem Forrás: Origo

Inkább egy tulajdonság tehát, mint hátrány, hogy hátra nehézkes a beszállás a szűkre nyíló ajtón keresztül. Ha egyszer bejutottunk, épp elférünk, jár a három fejtámla, a magas felszereltségi szinten pedig középen lehajtható könyöklős pohártartó is, de hiányzik az USB, és hátsó beltéri lámpa.

Hiszen ahol leginkább a kabátok utaznak, oda fölösleges beruházni, gondolholhatták a tervezők,

amit alighanem másként gondolnak majd a gyerekeket szállító szülők. Szerencsére elöl meglepően felnőttes a Yaris Cross, itt már nincsen a „a városba úgyis elég lesz ennyi" érzésünk.

Tesztautónk extralistáján szerepelt a két első ülés mellett a kormánykerék fűtése is. Pár centivel magasabb az üléshelyzet, mint a Yarisban, így könnyebb a beszállás és jobb a kilátás Forrás: Origo

Kellően hosszúak az ülőlapok, a kényelmes sofőrülés magassága természetesen alapáron is állítható, a tesztautónké pedig elektromos fel-le mozgatású, plusz van benne gerinctámasz és fűtés is. Kellő tér fogadja elöl az embert, hiszen a Cross széltére is nőtt picit a sima Yarishoz képest, és a funkciók terén sem kell kompromisszumot kötni. 320 literes csomagtartója két ember cuccát simán elnyeli, kiviteltől függően akár sílécalagúttal, rakományrögzítő hálóval, 12 voltos csatlakozóval, osztottan süllyeszthető csomagtérpadlóval vagy akár elektromos nyitású ötödik ajtóval is szolgálhat.

Végre nem bosszantóak az asszisztensek

Meglehetősen ritka, hogy egy teljes héten keresztül mindent bekapcsolva hagyjunk a vezetéssegítő rendszerekből, előbb-utóbb valamelyik úgyis az őrületbe kerget. Itt viszont sokszor észre sem vettük a működésüket, csak élvezzük a jótékony hatásaikat. Nem akarják kikapni a kezünkből a volánt, a Cross őrangyalai mindig érzik, mennyi kell, hogy figyeljünk rájuk, de még ne legyen zavaró a kontroll. A sávtartás- és a holttérfigyelés tökéletes, tolatáskor pedig a kihelyezett szemünk a keresztforgalom-figyelő, ami helyettünk ugrik rá a fékre, ha úgy érzi, túl gyorsan közeledünk valamihez.

Felszereltségtől függően a kijelző mérete és felbontása is változik a kissé pixeles képtől egészen a HD-ig. Itt már a Smart Connect rendszer fut, valós idejű forgalmi infós navigációval és parkolókamerával Forrás: Origo

Erősen ködös időben is leköveti a finom kanyaríveket az adaptív tempomat, nem ugrál fölöslegesen a fék és a gáz között.

Minden úgy és akkor működik, amikor kell, ami még sokkal drágább autókban sem egyértelmű. A táblafelismerő az egyetlen kakukktojás, ami a maga ártalmatlanságával mutogat néha 100-as helyett 10-es táblát is, de szerencsére annál több funkció nem jutott neki, mint hogy kijelzi, amit szerinte lát. Megnyugtató, hogy a Yaris Cross ötcsillagos eredménnyel zárta tavaly az Euro-NCAP töréstesztjét, miközben a kategóriában sok friss riválisa is csak négy csillagot szerzett.

Ez már a negyedik generációs hibrid rendszer, az Atkinson-ciklusú, háromhengeres benzinmotor nyomatéka 120, míg az elektromosé 141 Nm Fotó: Origo

És mit találunk a Toyota orrában? A kézi váltó hívei csak a szívó 1,5-ös, háromhengeres benzinmotort választhatják, alap és ahhoz közeli felszereltségben, kizárólag elsőkerék-hajtással. Ez a legolcsóbb és egyúttal legerősebb kiadás is a maga 125 lóerejével és 153 Nm-ével, mégis borítékolható, hogy ritka lesz, még ha konfigurálható akár automata váltóval is. Szinte minden vásárló hibridet akar, amely ugyanezt a háromhengeres benzinest kombinálja villanymotorral. A fronthajtású mellett ebből kérhető 4x4-es változat is, de amelyben külön e-motor forgatja a hátsó kerekeket, ilyen a tesztautónk is.

Cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!