Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - frissítve

korlát
Vágólapra másolva!
Kísérleti jelleggel hordós szalagkorlátot telepítenek egy Veszprém megyei út mellé.
Vágólapra másolva!

FRISSÍTÉS:

A Magyar Közút azt írta az Origónak, hogy egy egyeztetés alatt lévő kísérleti beruházásról van szó. A projekt megvalósításáról még nincs döntés. Noha az eredeti cikkben már tényként közölték a telepítés dátumát és a bekerülési költséget, a beruházás finanszírozása még nem dőlt el, így a projekt esetleges költségei és a megvalósítás dátuma sem tudható még.

Korábban írtuk:

A Magyar Közút Zrt. olyan gördülő elemekkel ellátott védőkorlátot telepít kísérleti jelleggel Veszprém megyében, amilyeneket a Távol-Keleten már sikerrel használnak egy ideje.

Az új típusú korlát telepítését áprilisra tervezik. A kiépítés és beszerzés összes költsége 50 millió forint, a telepítésre a 82. számú főközlekedési útvonal egy 200 méteres szakaszát jelölték ki – a helyszínt a rendőrség ajánlása alapján választották.

Forrás: Paultan.org

A gördülő elemekkel ellátott korlát a „rolling barrier" nevet kapta. A lényege, hogy a fém korlátelemek közé, a járművek átlagos érintési magasságában műanyag, hordó alakú elemeket szerelnek be.

Forrás: Paultan.org

A hordók felfüggesztése nem merev, a műanyag idomok csapágyazottak, így forgásképesek a hossztengelyük körül. Az előnye kettős: egyrészt nem fémnek csapódnak a járművek, másrészt kellően lapos becsapódás esetén a hordók egyszerűen továbbvezetik az autót. Ezért ezeket a rendszereket elsősorban nagy tempójú kanyarokban alkalmazzák - írta a Kreszvaltozas.hu.