Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

dugó, közlekedés, forgalom, autó, belváros, Budapest, 2021.09.01.felüljáró, Keleti pályaudvar
Vágólapra másolva!
Sokat veszíthet az a villanyautó-tulajdonos, aki nem köt teljes körű cascót az autójára.
Vágólapra másolva!

Miközben a hagyományos autók átlagkára 400-450 ezer forint körül alakul Magyarországon, addig

egy elektromos autóé elérheti a 600-700 ezer forintot is

- ezért a teljes körű casco megkötésének szükségességére hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A magasabb kárértékek miatt a biztosítások díja magasabb lehet, mint a hagyományos járművek esetében, különösen a casco kerülhet többe.

Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére, 20 022-re emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos autók száma Magyarországon.

A hazánkban gépjárműbiztosítást kínáló 12 társaság nagyobb hányada kínál kgfb, illetve casco biztosítást a hazai újautó-kínálatban elérhető elektromos modellek döntő többségére.

Vannak biztosítók, amelyek azokra a típusokra nem adnak ajánlatot, amelyek hivatalos javítása Magyarországon nem megoldható.

Más társaságok egyes modellekre csak egyedi kockázatelbírással, eseti döntés alapján vállalnak fedezetet. A társaságok portfoliójában pár százalékos az elektromos meghajtású járművek aránya - írta a MABISZ. A szövetség azt javasolja, hogy az elektromosautó-tulajdonosok olvassák át alaposan a jármű kézikönyvét és

tartsanak be minden gyári előírást a jármű karbantartása és használata során is, mert ezek feltételei lehetnek a casco-szolgáltatás nyújtásának.

Javasolt a szerződési feltételek szokásosnál gondosabb áttanulmányozása, hogy az ajánlattétel előtt az ügyfél megismerjen minden olyan speciális szabályozást (például a töltésre vonatkozó korlátozás), amely esetlegesen az elektromos járművekre vonatkozik. Érdemes meggyőződni róla, hogy a biztosító feltételei milyen kártérítést biztosítanak elektromos járművekre, valóban kiterjed-e a biztosítás minden alkatrészre, tartozékra, biztosítási eseményre - például töltés közbeni töltőkábel lopásra -, vannak-e az elektromos járművekre vonatkozó különleges megkötések, rendelkezések.