Nem csak a Mercedes-Benz GLS, a BMW X7, hanem még az Audi-rokon Bentley Bentayga is komoly kihívót kap a vadonatúj Range Roverrel, amely alighanem pályafutásra során utoljára lép porondra benzin- és dízelmotorokkal. Megnéztük a klasszikus vonalvezetésű, mégis modern és fényűző óriást, amely részben magyarországi fejlesztésű extrákat kínál, mostantól akár hétüléses karosszériában is.

Ki gondolná, hogy már több, mint 50 éve járnak luxus szabadidőautók az utakon? Az első Range Rover 1970-ben jelent meg, és még ha a fényűzés akkoriban mást is jelentett egy terepjárónál, mint akár a nyolcvanas-kilencvenes években, azonnal komoly sikereket ért el vele a gyártó. Most pedig itt az ötödik generáció, minden eddiginél több tudással megtömve; az első hazai példányt az újonnan nyílt Váci úti Jaguar-Land Rover szalonban lehetett megtapogatni veterán őse társaságában.

A bemutató kedvéért hoztak egy gyönyörű, első generációs példányt is 1983-ból, háromajtós karosszériával és veteránminősítéssel. Még több fotó a galériában, kattintson a képre!Forrás: Vékey Zoltán

Lesimított karosszériájú óriás Nagy-Britanniából

A Wallis nem kevesebb, mint 25 000 autót értékesített tavaly (nagyrészét nagykereskedőként), de a számok alapján a Wallis British Motors szekere sem ment rosszul 2021-ben. Kínálatuk ékköve most tehát nemzedéket vált, de a paletta trónján helyet foglaló, a hagyományokhoz híven külön típusnév nélküli Range Rover garantáltan nem lesz tucatautó továbbra sem. A külsőt tekintve amúgy nem tűnik olyan hatalmasnak a változás, elölről például laikusoknak alig lehet megkülönböztetni a közvetlen elődtől, hiába vadonatúj minden eleme, beleértve a fényszóró és hűtőrács szögletesebb díszeit.

Egyáltalán nincs batár benyomása, még élőben sem nyomasztó a dizájn. Új, moduláris padlólemezre épül, az ötlengőkaros hátsó felfüggesztés is friss fejlesztésForrás: Vékey Zoltán

Hátsó lámpája az egyértelmű kapaszkodó, az új generáción keskeny, elegáns fények vannak hátul. Jól leplezi a forma, de ez hatalmas SUV, ahogy egy csúcsmodellhez illik. A kisebbik 5,05 méter hosszú (3 méteres tengelytávval), a hosszú LWB (long wheelbase) modell még erre is rádob 20 centit. Ez utóbbi teljes értékű 7 üléssel is elérhető, vagyis a harmadik sorban sem kell kevesebb hellyel beérni, mint előrébb. Extraként rendelhető bele a felnyitott csomagtartóban kihajtogatható, Event Suite névre hallgató plusz két, hátrafelé néző szék, ezen prímán lehet majd lóverseny-nézés közben szotyizni.

Természetesen vízszintesen kettéosztott a csomagtérajtó, a lenyitott alsó részén üldögélni is lehet - felárért akár úgy is, hogy ide kihajtunk egy háttámlátForrás: Vékey Zoltán

Belsőre szerintem ennél nincs elegánsabb és szebb a piacon jelenleg, a műszerfal etalon, egyszerű és funckionális, mégis fenséges. Természetesen kijelzők uralják, de maradtak (érintős) gombok is, beleértve a külön klímapanelt. Nagyon csendesnek ígérik az autót, a minden fejtámlában megtalálható hangszórók képesek aktív zajkioltásra is, kíváncsiak vagyunk rá, élőben mit tud majd. Az ülések kiválóak, kiváltképp a második sor két fotele tetszett, érdekes textúrájú az újrahasznosított anyagokból készült szövetkárpit, a sokféle bőr mellett ugyanis ilyet is lehet hozzá konfigurálni.

Különálló fotelek hátul, egyedi kárpitok, egy-egy jókora tablet az első ülések háttámláján: sofőros limuzinok alternatívája is lehetForrás: Vékey Zoltán

Hathengeres motorok és egy kakukktojás V8

Ötféle teljesítményszinttel elérhető az új Range, szerencsére 6 hengernél kevesebb nem lesz (pedig nem lett volna meglepő a mai trendeket ismerve); a csúcsmodell egy 4,4 literes V8-as turbó, 530 lóerővel és fejletépő 4,6 másodperces gyorsulással, ami valószínűtlen adat egy ekkora monstrumtól. Ez utóbbit leszámítva minden változat lágy hibridként kerül majd forgalomba, a háromliteres benzines 400 lóerős, míg a hasonló lökettérfogatú dízel 250, 300 vagy 350 lóerősként választható, és az utóbbiak nyomatéka sem elhanyagolható, kiviteltől függően 600-700 Nm.

Már tavalyelőtt kivezették a V8-as dízeleket – ilyen hengerelrendezésű benzines maradt még ugyan a csúcsmodellben, de a régi kompresszoros helyett már új, BMW-féle turbómotorként. Jellegzetes a hátrafelé karcsúsodó dizájn, a kilincsek érintésre emelkednek kiForrás: Vékey Zoltán

Természetesen kicsivel később lesz konnektoros hibrid kivitel is, szintén soros hathengeresként és 440 vagy 510 lóerővel, ráadásul komoly, közel 40 kWh-s akksival, így az ígéretek szerint a 100 kilométert is tudja majd elektromosan. A jövőben, várhatóan 2024-től van kilátás teljesen elektromos verzióra is, de a mai technológia még szerintem kevés hozzá, hiszen egy Range méltatlan lenne 4-500 km alatti hatótávval. Ilyen hatótávhoz ugyanis hatalmas méretű és akkumulátorra lenne szüksége, de márka villamosítása eldöntött tény – igaz, lassabb ütemben fog haladni, mint a könnyebb Jaguaroké.

Letisztult és modern a beltér, nekem jobban tetszik, mint a német prémiumok bármelyikeForrás: Vékey Zoltán

Nyolcfokozatú ZF automataváltót kap minden Range Rover, de külön figyeltek arra, hogy nagyon lassú haladásra is képes legyen, hiszen bár valószínűleg ez is alig lát majd terepet, az elvárásokhoz illően a legkeményebb viszonyokkal is tudnia kell boldogulni. Nyilván minden benne van, ami csak elérhető, zárható diffik, komoly első-hátsó terepszögek, alapáron is szintszabályzós légrugók, sőt 900 mm gázlómélységgel is bír, ez utóbbit imádnám kipróbálni. Persze azoknak, akik rendszeres off-road bevetésekre készülnek, házon belül elsősorban a Land Rover Defender lesz inkább a választása.

Hasonlít az érintőgombos kormány az új Defenderéhez, de persze ez igényesebb darab. A digitális műszeregység mellett középre is kerül egy jókora, akár 13,7 colos képernyőForrás: Vékey Zoltán

Hajtott és kormányzott mind a négy kerék

Kevéssé ismert tény, de az új Range több szálon is kötődik Magyarországhoz. Bizonyos dekorelemek – például kerámiabetétek - hazai beszállítóktól érkeznek, ennél is fontosabb azonban, hogy a néhány éve Budapesten üzemelő Jaguar-Land Rover műszaki fejlesztési központ szakemberei aktívan részt vettek bizonyos komponenseinek megalkotásában. Ilyen a fejlett összkerék-kormányzás (a Range kisebb helyen fordul meg, mint egy Mini Countryman), az eHorizon prediktív futóműszabályozás (előre készül az autó a kanyarokban történő terhelésváltásra, lassításra, kigyorsításra) és a Remote Park Assist (kívülről egy applikáció segítségével lehet az autót szűk helyekre begurítani).

Maradtak még azért gombok, potméterek és forgótárcsák, a klímapanel a Jaguarokéhoz hasonlóForrás: Vékey Zoltán

Négyféle felszeltségi szint lesz majd a konfigurátorban, amin azért akadnak finomságok, mint például az eddig Rolls-Royce-okból ismert elektromosan becsukható ajtók vagy az akár 23 colos gyári felnik. Hamarosan nyilvános lesz az árlista is (bár aki ilyet venne, annak esélyes, hogy nem az anyaiak jelentik majd az elsődleges szempontot), az első autók a nyár elején érkeznek majd hazánkba. Ahogy a luxuskategóriában lenni szokott, összeállításnál a határt a csillagos ég jelenti, különösen az egyedi kialakítású SV modelleknél, amelyből becslések szerint elméletileg 1,6 millió féle kombináció létezik.

Az ötödik generáció legjellegzetesebb dizájneleme a függőleges csíkká átalakult hátsó lámpaForrás: Vékey Zoltán
Forrás: Vékey Zoltán
Még álruhában is járja az utakat
Pár nappal a hazai bemutató előtt találkoztam ezzel az izgalmasan matricázott járművel, ami jó eséllyel az itthoni fejlesztési központ egyik autója. Mint utóbb kiderült, ez a bevezetés előtt álló plug-in hibrid verzió, és bár nagy titkok már nincsenek az új Range körül, érdekes volt elcsípni egy közúti tesztelést angol rendszámmal, Bosch próbamatricával és nálunk eléggé szokatlan teljes álcázással.