Szigorítják a román KRESZ-t, ezentúl az erőszakos vezetést is büntetik

100 km/h tábla kresz
Vágólapra másolva!
A közlekedési szabályok szigorításáról fogadtak el rendeletet Romániában, amelynek alapján ezentúl a vezetői jog felfüggesztésével büntethetik az erőszakos járművezetőket.
Vágólapra másolva!

A rendelet bevezeti a KRESZ-be, és kihágásnak minősíti az "agresszív vezetés" fogalmát. Ezt az a járművezető követi el, aki

  • másik járművet veszélyesen megközelítve, indokolatlan fékezéssel vagy más módon próbálja megfélemlíteni (leszorítani) annak vezetőjét;
  • villogással, dudálással követeli, hogy az előtte haladó szabadítsa fel a sávot;
  • a forgalmi sávok között cikázik;
  • a kerekeket pörgetve indul;
  • kétkerekű járművet egy keréken vezet;
  • szándékosan megcsúsztatja a jármű kerekeit;
  • kézifék berántásával fordítja vissza járművét;
  • a környezetét zavaró módon, hangosan "túráztatja" a motort.

Az agresszív vezetést a második szabálysértési kategóriába sorolja a román KRESZ, vagyis ezért nemcsak 580-725 lejes (41-52 ezer forint) pénzbírság jár, hanem 30 napra felfüggesztik a vezetői engedélyt is. Amennyiben az erőszakos vezetés anyagi kárral járó balesetet eredményez, a bírság 870-1160 lej (62-83 ezer forint) közötti összegre emelkedik, a jogosítványt pedig 60 napra függesztik fel.

A gyorshajtókat is szigorúbban büntetik

A rendelet súlyosabb, 1305-2900 lejes (94-208 ezer forint) bírsággal bünteti és a vezetői jog 90 napos felfüggesztésével bünteti azokat, akik indokolatlan módon az autópálya leállósávjában közlekednek, és 120 napra növeli a jogosítvány-felfüggesztés időtartamát azok esetében, akik visszafordulnak, vagy az autópályán a forgalommal ellentétes irányban haladnak, tiltott helyen hajtanak át másik pályaszakaszra, vagy a tilos jelzés ellenére áthajtanak vasúti átjárón.

A gyorshajtás büntetésében új küszöböt vezetnek be: 120 napra felfüggesztik a vezetői jogát annak a sofőrnek, aki több mint 70 km/h-val lépi túl az adott szakaszon megengedett maximális sebességet. Eddig a 90 napos eltiltás volt a legsúlyosabb büntetés, amelyet az 50 km/h-nál nagyobb sebesség-túllépés esetében szabnak ki. Az elsőbbségadás elmulasztásáért és szabálytalan előzésért kirótt büntetés is szigorodott: az eddigi 30 nap helyett ezentúl 60 napig függesztik fel a vétkes sofőr vezetői jogát.

Tavaly 1878-an vesztették életüket közúti balesetben a román utakon, 8 százalékkal többen, mint 2020-ban.

Az Európai Unióban lakosságarányosan továbbra is Romániában történik a legtöbb halálos kimenetelű közlekedési baleset.

Az egymillió lakosra jutó, 2020-ban bekövetkezett 85 halálos baleset több mint kétszerese az uniós átlagnak.