A müncheni gyártó legújabb Art Carja a többivel ellentétben kis szériában gyártásba kerül és megvásárolható lesz.

Az Egyesült Államokban 99 900 dollárért (31,4 millió forint) adják az alap kupét, a 8X JEFF KOONS elnevezésű autóért 350 ezer dollárt (110 millió forint) kérnek, ami azt jelenti, hogy a különleges fényezésért 250 100 dollárt, azaz 78,6 millió forintot számláznak!Forrás: Enes Kucevic/Enes Kucevic Photography

A BMW immár több mint egy évtizede ápol szoros kapcsolatot a popkultúra meghatározó ikonjával, Jeff Koons-szal, aki most a BMW M850i xDrive Gran Coupé műszaki alapjaira készítette el egy mindössze 99 példányban készülő limitált széria fényezését.

Forrás: Enes Kucevic/Enes Kucevic Photography

„Az autón futó vonalak és csíkok egyre nagyobbak és vastagabbak lesznek, ahogy haladunk a motorháztetőtől a csomagtérajtó felé, ez pedig már álló helyzetben is a haladás érzését kelti, akárcsak a 'POP!' maszkolás és a szélörvény. A kék árnyalat az űr végtelen tágasságát idézi" – fogalmazott Koons a különkiadás világpremierjén.

Forrás: Enes Kucevic/Enes Kucevic Photography

A THE 8 X JEFF KOONS különkiadás rendkívül összetett karosszériafényezése tizenegy különböző árnyalatot egyesít, a kéktől az ezüstig és a sárgától a feketéig. Ez azt is jelenti, hogy hetente mindössze két példány láthat napvilágot, vagyis a teljes széria legyártása egy teljes évet vesz igénybe, ami az áron is tükröződik: az Egyesült Államokban 99 900 dollárért (31,4 millió forint) adják a normál M850i-t, a limitált szériás különkiadásért azonban 350 ezer dollárt (110 millió forint) kérnek, ami azt jelenti, hogycsak a különleges fényezés 250 100 dollárba, azaz 78,6 millió forintba kerül!

A BMW Dingolfingban és Landshutban működő gyáraiban a magasan képzett szakemberek autónként több mint 200 munkaóra alatt fújják a fényezést, amelynek precíz maszkolása érdekében gyakran nagyítót is használnakForrás: Enes Kucevic/Enes Kucevic Photography

Minden példány egyediségét sorszámmal ellátott tanúsítvány igazolja, amelyet Jeff Koons és Oliver Zipse (a BMW igazgatótanácsának elnöke) aláírása is hitelesít. A művész az autóhoz mellékelt használati utasítás tokját is egyedileg tervezte meg.

Superman-színekben pompáznak a bőrülésekForrás: Enes Kucevic/Enes Kucevic Photography

Világpremierjét követően a legújabb Art Car különkiadás világkörüli turnéra indul és Európa, Ázsia, valamint a Közel-Kelet számos művészeti kiállításán reflektorfénybe gurul. A modell többek között a 16th Istanbul Contemporary, a Paris Photo, a Goodwood Festival of Speed, az Art Dubai, a West Bund Art & Design Fair Shanghai és az Art Basel Hong Kong színpadán is megtekinthető lesz.