Egyszerre felhasználóbarát és óvja a természetet: ilyen ma a környezettudatos autózás

Suzuki Vitara Full Hybrid menetpróba (2022)
Vágólapra másolva!
A fenntarthatóságra törekvő hazai autópiacon Magyarország egyik kedvenc autója ezúttal olyan innovatív újításaival bérelt helyet, mint az 1.5 szívómotor, a továbbfejlesztett hibrid rendszer és az ECO üzemmód, amely kedvező fogyasztásával napjaink egyik fő kihívására, a környezetvédelemre is választ ad. Az új modell előre tart a zöld közlekedésben, ahogy a hibrid hajtással működő kocsik is.
Vágólapra másolva!

Évekkel az 1,6-os, 120 lóerős szívó benzines kifutása után ismét jellegzetes motorja van egy új, hazai kocsinak, amelynek új hibridrendszerével egyetemben visszatért szívómotorja, s ez jelentősen csökkenti a fogyasztást, így kevésbé terheli környezetét is.

A hibridhajtású kocsik egyik vitathatatlan, felhasználóbarát alaptulajdonsága, hogy kifejezetten jól gyorsulnak, ugyanis vezérlésük lehetővé teszi, hogy a két meghajtás erejét akár egyidejűleg, összeadódva hajtsa meg a kerekeket, „zöld" érdemeiket pedig legtöbben a városi közlekedésben fedezik fel, hiszen a sok elindulást és megállást hatékonyan támogatja az innovatív rendszer, ráadásul a technológia csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és javítja az üzemanyag-takarékosságot, ami a gyakorlatban természetesen alacsonyabb fenntartási költségeket jelent és hozzájárul a fenntarthatósághoz is.

Egyre több jel mutat rá, hogy a hagyományos, belső égésű motorral rendelkező autók ideje hamarosan végleg lejár, hiszen világ autóipara már jelenleg is kiemelt figyelmet szentel az elektromos meghajtású és hibrid járműveknek.

Hazánk egyik kedvenc modellje számos újítással tér vissza az utakra. Forrás: Suzuki

Napjainkban ugyan még készülnek benzines járművek, de számuk a következő években minden bizonnyal csökkenni fog, a dízelautókat pedig egyre több helyen ki is tiltják a lakott területekről, tehát a hosszútávon fenntartható fejlődést és a környezettudatosságot is szem előtt tartva az elektromos járművek térhódítása várható a piacon. Ahogy hazánk egyik legnépszerűbb autójának, a hibrid autók működésének is vitathatatlan érdeme, hogy károsanyag-kibocsátásuk alacsonyabb, mint a hagyományos társaiké.

(X)

Fedezze fel a megújult Suzuki Vitarát! A japán márka népszerű SUV-jének jellegzetes formája megmaradt, de részleteiben még karakteresebb lett és számtalan technológiai újítás várja a jövő tulajdonosait. A gyártó ráadásul a hibrid motorral, nem csak környezetbarát, valamint takarékos megoldást kínál, hanem kedvező garanciális feltételekkel, 3+7 évig, vagy 200.000 km-ig is jót áll.

A szakértők friss értékelése szerint az Eco gombot és a műszeregységben elektromos üzemű hajtáskor felvillanó EV jelzést leszámítva az új hibridrendszernek nincs látható jele, az utastér hasonló és pont akkora, mint kisegítő hibridhajtású, 48 voltos lágy hibrid modellé, ám a műszerfal teljes felső részét prémium anyagú, puha tapintással vonták be, ami jobb minőségérzetet kölcsönöz a belső térnek.

Az új modell előre tart a zöld közlekedésben, ahogy a hibrid hajtással működő kocsik is. Forrás: Suzuki

Mivel a csomagtérpadló alatti tér nagyrészt a különlegesen gyors áram-visszatöltést és kisülést lehetővé tevő lítiumionos akkumulátoré, átlagos a csomagtér, és egyértelmű, hogy a gyártó súlytakarékos megoldásokat választott saját hibridhajtása kifejlesztésekor.

Ebben a kategóriában meglehetősen ritka a hazánk egyik kedvenc autója által biztosított négykerék-hajtás lehetősége, amely elsősorban biztosabb tapadást jelent, ha mostohák az útviszonyok; amennyiben szükséges, automatikusan és észrevétlenül bekapcsolja a hátsó kerekek hajtását, hogy havas, jeges vagy vizes úton se csússzon meg az autó.

A közhiedelemmel ellentétben a lehetőségek kiaknázása nem jelent érezhető fogyasztásnövekedést, az AllGrip rendszer ugyanis csak akkor lép működésbe, ha az útviszonyok megkívánják, vagy ha manuálisan kapcsolunk összkerékhajtásra.

Egyre többen osztják azt a nézetet, hogy a közlekedésnek vitathatatlan szerepe van a klímaváltozásban,

így egyre népszerűbb például a korábban említett Eco gomb által aktiválható üzemmód, amelynek népszerűsége abban rejlik, hogy használatával a kocsi nemcsak környezetkímélő, de a mérsékeltebb fogyasztása miatt komoly megtakarításokat is eredményez a gépkocsi-tulajdonosok számára is.

Magyarország egyik kedvenc autóját korábban mi is kipróbáltuk, erről itt írtunk.

Cikkünk megjelenését támogatta a Suzuki.