Ausztriában hadat üzennek a közúti huliganizmusnak, módosítják a gépjárműtörvényt.

Az osztrák kormánykoalíció által elfogadott csomagnak több eleme van, amelyeket ütemterv szerint terveznek fokozatosan bevezetni. Az ismert információk alapján a jövőben súlyosabb szankciókra és magasabb összegű pénzbírságokra számíthatnak azok, akik megszegik a közúti közlekedés szabályait, a minimális bírságösszegek is jócskán emelkednek - írta a Baleset-megelőzés.

Emellett súlyos jogsértés elkövetése esetén a rendszám is hamarabb lekerülhet az autókról és a motorkerékpárokról. Szigorúbban kívánnak eljárni az illegális autótuning és az engedély nélküli átépítés esetében is. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a szabályok már az ezredforduló idején sem voltak túl engedékenyek: akit például ilyen gépkocsival értek tetten, azt azonnal egy műszaki járművizsgáló állomásra kísérték, és amennyiben a jogsértés beigazolódott, a rendszámot levették, és az autó egyetlen métert sem mehetett tovább a saját kerekein. A rendszámot a tulajdonos, illetve az üzemben tartó csak az eredeti gyári állapot visszaállítása után, műszaki vizsgát követően kaphatta vissza.

Aki a jövőben illegális utcai versenyen vesz részt, brutális zajszennyezést okoz, illetve szándékosan "robbanási zajokat" idéz elő a kipufogójával, annak járművét – egyéb büntetés mellett – 72 órára elkobozzák. Ausztriában a jármű végleges elkobzásának a lehetőségét is meg kívánják teremteni: erre számíthat például az extrém gyorshajtás elkövetője, amennyiben nem első alkalommal lépi túl jelentős mértékben a sebességhatárt (pl. 130 helyett 250 km/h-val, vagy annál gyorsabban halad).

Az osztrák szakemberek jelenleg a részletek kidolgozásán dolgoznak, és a nyár végéig szeretnék az új előírásokat véglegesíteni.