Az átlagosnál jóval több rendszámot adnak ki július elseje óta, amikor elkezdődött az új, négy betűből és három számból álló azonosítók korszaka.

Június 30-án adták ki Magyarországon az utolsó, három betűből és három számból álló rendszámot, július elseje óta már csak új, négy betűből és három számból álló azonosítókat lehet igényelni. Az Origo kérésére a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. elküldte az első adatokat, ezek alapján óriási az érdeklődés az új rendszámok iránt.

A várakozásoknak megfelelően nagyobb érdeklődés volt tapasztalható az első napon. Július elsején összesen 1480 szett (szett = darabos és páros rendszám gyűjtőneve) rendszám került kiadásra, amelyből 1099 pár sorozat A-A (ezeket rakják fel a személyautókra) rendszám volt" - írta a NISZ Zrt.

Forrás: Magyar Suzuki

Az egyedileg előállított és egyénileg kiválasztott rendszámra vágyók valósággal megrohanták az okmányirodákat. Jelentős mértékben nőtt az egyéni/egyedi rendszámok iránti igény, ami az új rendszámok bevezetésével várható volt. Az első napon egy havi átlagos egyéni/egyedi rendszámigényt dolgoztak fel."

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda szerint az új rendszámok bevezetése előtt heti szinten országosan átlagosan 35-40 kérelmet nyújtottak be egyedi rendszámtáblák gyártására. Ez a szám csak az új típusú rendszámtáblák bevezetésének napján közel 300 volt.Az ezt követő napok számai ugyan csökkenő tendenciát mutatnak, de még így is meghaladják a régi típusú egyedi rendszámtábla igényléseinek heti átlagát. Július 4-én, hétfőn közel 100, július 5-én, kedden pedig közel 60 kérelem érkezett" - írta a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Ami a kifutó rendszert illeti, már azt is tudni, melyik volt az utolsó legyártott rendszám. Az utolsó legyártott sorozatrendszám a THW-647 volt, amely a Közlekedési Múzeumba kerül majd" - írta a NISZ Zrt. Szintén a Közlekedési Múzeumban helyezik el az új rendszer első azonosítóját, az AAAA001-et is.

Noha az utolsó legyártott rendszám a THW-647 volt, a rendszámvadászok szerint az utolsó legmagasabb "sorszámú", valóban kiadott tábla a THV-622 lehetett a Jármű Szolgáltatási Platformon végzett lekérdezések alapján.

Az új rendszer elindulásával változtak az úgynevezett regisztrációs matricák is, amelyeket a szélvédőre kell felragasztani. A július 1-től kiadott matricákon nemcsak a grafika új, már QR-kód is szerepel rajtuk.

Forrás: forum.index.hu/legújabb rendszámok