A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak és folytatólagosan elkövetett közúti veszélyeztetés bűntette miatt rendelte el annak a férfinak az őrizetét, aki több településen, megközelítőleg 80-100 kilométeren keresztül menekült a rendőrök elől, és közben majdnem elütött egy rendőrt.

A vádirat szerint 2022. február 8-án, hajnalban, Debrecenben, az érvényes jogosítvánnyal nem rendelkező, ittas, 39 éves férfi nem állt meg a közúti ellenőrzésnél. Több települést érintve, hosszasan menekült a rendőrök elől piros Opel Astrájával, miközben figyelmen kívül hagyta a követésbe bekapcsolódó rendőrök megállásra utasító jelzéseit, és számos közlekedési szabályt is megszegett. A férfi többszörösen túllépte a megengedett sebességet, és szándékosan közvetlen veszélynek tette ki az egyik rendőr életét, testi épségét.

Amikor a férfit egy négysávos főútvonalon megpróbálták megállítani, addigi 120-140 km/h-s sebességét nem csökkentve a további menekülés szándékával Opeljét az intézkedő rendőr felé kormányozta, aki úgy mentette az életét, hogy elugrott a kocsi elől. Végül az elkövető Debrecen belterületén egy jobbra ívelő útkanyarulatban elveszítette az Astra feletti irányítást és lesodródott az úttest menetirány szerinti bal oldalán lévő vízelvezető árokba.

A nyomozó ügyészség hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével, továbbá ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja az elkövetés óta letartóztatásban lévő többszörösen büntetett – erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő – férfit. Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje a férfit fegyházbüntetésre és határozott ideig tiltsa el a járművezetéstől. A vádlott által elkövetett bűncselekmények büntetési tételének felső határa – figyelemmel a halmazati, valamint az erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó rendelkezésekre – 15 év.