A nyári hónapokban csökkenés mérhető a használtautó-importban

Használt autó piac, eladó, vétel, eladás, kocsi, használtautó.
Használt autó piac, eladó, vétel, eladás, kocsi, használtautó. 2017.05.08 Budapest
Vágólapra másolva!
Júliusban az előző hónaphoz hasonlóan ismét 11 ezer alatt maradt a behozott használt személyautók száma. A Datahouse adatai szerint a használtimport volumene 10 807 volt, ami 6,7 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 11 588 darabhoz képest.
Vágólapra másolva!
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Májusig a behozatali számok hónapról hónapra az előző évi szint felett alakultak, azóta azonban már a második hónapban elmaradás tapasztalható az egy évvel korábbi szintektől - áll a Jóautók.hu közleményében. A használtautó-import lehetőségeit rontotta a 400 forint körüli euróárfolyam, ráadásul a nyugati országokban euróban mérve is komoly áremelkedést okozott az, hogy az újautó-piacon továbbra sem enyhül az autóhiány.

Forrás: Jóautók.hu

A további lassulást ugyanakkor mérsékelheti, hogy változatlanul alacsony az újautó-eladások volumene: júliusban 8 957 új autót tudtak forgalomba állítani, ami júniushoz hasonlóan ismét 15 százalék feletti elmaradást jelent tavalyhoz képest.

Aki nem kíván akár egy évnél is hosszabb időt várni új autóra, az továbbra is jobbára külföldön keres használt alternatívát, akár magasabb áron.

A behozatal másik nagy csoportját a 6-8 évnél idősebb autók alkotják. Az ebben a kategóriában autót keresők jelentős része ezentúl is fenntartja vásárlási szándékát, ám a rendelkezésre álló források a jövőben már csupán a tervezettnél idősebb vagy többet futott autók megvásárlására lesz majd elég. Az import használt autóknak már eddig is több mint kétharmada legalább 10 éves volt.

A használtautó-import mennyisége az év eddigi hét hónapjában összesen 79 772 volt, ami még mindig 7,2 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 74 424 darabnál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 66 365 volt, ami 12 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 75 384-es értéktől.

Ugyanakkor a hazai használtautó-piac úgy dübörög, mint még soha: rekord mennyiségű, közel 432 ezer személyautó cserélt gazdát 2022 első félévében, ami 7,4 százalékkal több, mint tavaly.