A Tudatos Vásárlók Egyesülete a hazai piacon is kapható autós gyerekülések közül 89-et tesztelt nemzetközi szervezetekkel együttműködve.

Forrás: ADAC

Az autós gyerekülés vásárlása felelősségteljes feladat. Használatuk kötelező, hiszen a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve utazhat autóval. Elsősorban ne azért használjuk, mert jogszabály írja elő, hanem azért, hogy valóban megvédje a gyerekeket egy esetleges autóbaleset következményeitől. Hogy erre melyik gyerekülés alkalmas, megtudhatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjéből. Sajnos több termék is elvérzett a teszten.

Forrás: Image Source/Image Source/David Jakle/David Jakle

A hazai piacon is kapható autós gyerekülések közül 89 autós gyerekülést teszteltek nemzetközi szervezetekkel együttműködve. Vizsgálták a termékeket biztonsági szempontból frontális és oldalirányú ütközés esetén. Továbbá, hogy mennyire könnyen használhatók, milyen kényelmesek és tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat a gyerekek bőrével érintkező, s így a szervezetükbe könnyen bejutó részeken. Összesen 20 márka (ABC Design, Avova, BeSafe, Britax Römer, Casualplay, Chicco, Cybex, Graco, Hauck, Inglesina, Joie, Kinderkraft, Lionelo, Maxi-Cosi, Nuna Osann, PegPerego, Recaro, Renolux, Stokke) különböző kategóriájú termékeit tesztelték, melyek között találunk minden korosztálynak való típust, újszülött kortól 12 éves korig (0-36 kg).

Ebből a táblázatból látszik, hogy nem feltétlenül a drágább gyerekülések a jobbakForrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A gyerekülések biztonsági szempontoknak való megfelelése számított bele legnagyobb arányban a végső értékelésbe. Az eredmények azt mutatták, hogy sajnos léteznek olyan gyerekülések, amelyek teljesen elbuktak ezeken a teszteken, ami érthetetlen, hiszen ez volna ezeknek az üléseknek az elsődleges funkciója. Ilyen értelemben megkérdőjelezhető például a Kinderkraft Comfort Up 9-36 kg gyerekülés létjogosultsága, mely így utolsó helyen végzett 0 ponttal.

Nem csak az ütközésbiztonságot vizsgálták

Ugyanakkor bármennyire is legfontosabb szempont, hogy mennyire biztonságosak a gyerekülések egy esetleges ütközés során, nem ez az egyetlen, amit érdemes figyelembe vennünk vásárláskor. A tesztek során vizsgálták ugyanis, hogy tartalmaznak-e ezek a termékek olyan vegyületeket a gyerekek bőrével érintkező részeken, amelyek a szervezetükbe jutva különböző, az egészségükre káros folyamatokat indíthatnak el. Kiderült, hogy akadnak ilyenek. Volt olyan termék, mely egyébként a biztonsági szempontoknak kiemelkedően megfelelt, viszont a megengedett határértéken felül tartalmazott valamilyen nemkívánatos anyagot, ezért összesítésben csak a sor végén tudott végezni.

Forrás: Evenflo

Ilyen például a Besafe iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base újszülött kortól 15 hónapos korig (0-13 kg) használható terméke, mely a mérések szerint 17 mg/kg naftalint tartalmaz. A naftalin a legegyszerűbb molekula a policiklusos aromás szénhidrogének csoportjában (PAH-ok), melyek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatású, köztük a naftalin is feltételezett rákkeltő. Ma festékek, műanyagok, gyógyszerek gyártásában alkalmazzák. Megengedett felső határértéke 1.0 mg/kg. Azonban az összes BeSafe terméket nem kell ezért kihúznunk az opcionális lehetőségek közül, mert akadtak olyanok is ugyanezen márka más tesztelt termékei közül, melyek úgy tudtak megfelelni a biztonsági szempontoknak, hogy közben veszélyes vegyi anyagokat sem tartalmaztak és az összesített lista elején végeztek.

Sajnos a lehetségesen káros anyagok listája hosszú éppen ezért; érdemes alaposan utánajárni, hogy a biztonsági és kényelmi funkciókon túl mit tudunk az általunk kiszemelt gyerekülésről, és vajon ilyen szempontból is jó választás-e. Ami a tesztből kiderült, hogy most sem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni, mert egyik sem garancia arra, hogy biztonságban tudhatjuk a gyereket. Ráadásul a gyerekülések egyáltalán nem olcsó termékek, különösen azért, mert a gyermek 12 éves koráig 2-3 darab is kelleni fog, hiszen mindig a magasságához és súlyához igazodó méretet kell használni.

A teljes autósgyerekülések-teszt előfizetéssel megtekinthető itt.