Bár a Manifesto csak tanulmányautó, egyes megoldásai a jövő Daciáin, például a 2023 végén érkező új Dusteren is ott lesznek.

Extrém terepviszonyokkal is megbírkózik, csak ne essen az eső, és ne legyen hideg, mert ablakok nincsenek. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Dacia

Mindenkit meglepett a Dacia azzal, hogy a Párizs mellett megrendezett, a márka megújulását bemutató sajtórendezvényén bemutatta a Manifesto nevű tanulmányautót, amelyet a nagyközönség majd az októberi Párizsi Autószalonon láthat. Ehhez hasonlóan bátor autója még sohasem volt a Renault tulajdonában lévő román márkának, éppen ezért sajnálatos, hogy a sorozatgyártására nem fog sor kerülni. Viszont a Manifesto számos megoldása, stílusjegye és ötlete tovább él majd a jövőbeli Dacia szériaautókban, például a 2023-ban érkező Duster III-ban vagy az egy mérettel nagyobb, 4,6 méteres, 2024 végén érkező Bigsterben.

Nem kaphat defektet, mert nincs levegő a gumikbanForrás: Dacia

A Manifesto azt az átalakulást szimbolizálja, amely során a Dacia az olcsóból és egyszerűből, önmagában vonzó, vágyakozást keltő márkává szeretne válni. Olyan autógyártóvá, amit a dizájn, az egyszerű kezelhetőség, a csak a legszükségesebb felszereltségek megléte, az átlátható szolgáltatások és a kedvező ár-érték arány miatt választanak az emberek, nem pedig azért, mert nincs pénzük jobbra.

Az egy darab fényszóró kipattintható és elvihető a kirándulásraForrás: Dacia

A tanulmányautó – amelynek tervezését idén januárban kezdték – egy könnyű építésű, szélvédők, ajtók és oldalablakok nélküli kétüléses buggy, nagyjából hasonló méretű és stílusú, mint az Ariel Nomad. David Durand, a Dacia nemrég kinevezett dizájnigazgatója azt mondta a csütörtöki sajtórendezvényen a kb. 3,6 méter hosszú Manifestóról, hogy „egy szuperkompakt méretű, szellős jármű, amely a természetbe született. Nagyszerű módja volt annak, hogy ötleteket gyűjtsünk a sorozatgyártásnak való megfelelés nyomása nélkül".

David Durand. a Dacia idén májusban kinevezett dizájnigazgatója nagy dolgokra készül, amiből csak ízelítőt adott a ManifestoForrás: Dacia

Elképesztő terepjáró-képességekkel rendelkezik az autó annak köszönhetően, hogy nagy a hasmagassága, óriási, 85 centiméter átmérőjűek a kerekei, és könnyű a karosszériája. Igazi különlegességnek számítanak a levegő- és defektmentes gumik, amelyek állítólag az autó egész élettartamát kibírnák csere nélkül.

Mindenből csak a legszükségesebbet tartalmazzaForrás: Dacia

Teljesen vízálló a belső tér, akár slaggal is ki lehet tisztítani, ha elkoszolódott. Jó ötlet, hogy a levehető üléshuzatokat akár hálózsákként is lehet használni, és az is, hogy a műszerfal parafa-gumi borítása alkalmas arra, hogy gombostűvel jegyzeteket rögzítsünk hozzá, de akár papírtérképet is, ha térerő híján épp nem működik a navigáció. Saját fedélzeti infotainment rendszer nincs, a vezető a saját okostelefonját csatlakoztathatja az autóhoz.

Az üléskárpit kivehető és hálózsákként is használhatóForrás: Dacia

A YouClip nevű fejlesztés az, amiről már biztosan lehet tudni, hogy átkerül majd az egy év múlva bemutatásra kerülő új Dusterbe. Ez egy multifunkciós rögzítési pont a műszerfalon, amihez különböző fogasokat, pohár- és telefontartókat lehet csatlakoztatni. Szintén megjelenik majd a jövő Daciáiban (a külső, fényezetlen védőbetéteket készítik majd belőle) a Starkle nevű műanyag, amiből a Manifestő számtalan külső alkatrésze készült. Ennek az a különlegessége, hogy 20 százalékban újrahasznosított műanyagból készül, és érdes, őrleményes jellegű a mintázata és a tapintása.

Jóval kisebb a Sanderónál, a hossza a 3,7 métert sem éri elForrás: Dacia

Csak annyit árultak el a bemutatón a Manifesto hajtásáról, hogy belső égésű és elektromos is lehet, állítólag még az utóbbi változatban is mindössze 720 kg a kocsi tömege. Jó ötlet, hogy a hátul elhelyezett akkumulátor lecsatolható, így más dolgokat is el tudnak látni árammal, de még az egyetlen fényszórót is ki lehet pattintani, és reflektorként használni, például egy barlangászás alkalmával.