Meglepő dolog történt a magyar használtautó-piacon, új korszak kezdődik

autókereskedés,
Budapest,2016.
Vágólapra másolva!
Októberben jócskán visszaesett a külföldről importált használt autók száma. Ez hónapokig tarthat.
Vágólapra másolva!

Az év első öt hónapjában a használtautó-behozatali számok még rendre jóval a tavalyi értékek felett álltak: május végére az import több mint 14 százalékkal múlta felül a tavalyi hasonló értéket.

Júniustól azonban fordulat történt, a nyár kezdete óta a volumenek immár rendre elmaradnak az előző év értékeitől, és október végére az idei előny teljesen elolvadt: tíz hónap adatai alapján az itthon forgalomba kerülő importált autók mennyisége immár egy százalékkal el is marad a tavalyi szinttől.

A Jóautók.hu közleménye szerint az év első felében az import részben az alkatrészhiánytól szenvedő újautó-piacról átáramló keresletnek volt köszönhető. Azóta azonban ez a beszerzési forrás is jelentősen beszűkült, az új autók hiánya miatt a nyugati piacokon is jelentősen drágultak az elérhető használt járművek.

Szakértők szerint a piac újbóli élénkülésére jövő tavaszig várni kell, ami azt is jelenti, hogy a következő hónapokban tovább stagnál majd a piac. Ezért immár az is esélytelennek látszik, hogy az év egészében a behozott használt autók száma eléri a tavalyi 132 ezres szintet.