A CH-R házon belüli konkurense egyelőre még csak tanulmány, de már nem lehet messze a sorozatgyártása.

Az új Priusra hasonlít az orr-részForrás: Toyota

Amikor tavaly decemberben a Toyota elnöke, Akio Toyoda bejelentette, hogy a japán autógyártó 2030-ig 30 vadonatúj akkumulátoros elektromos modellt mutat be, azt is elárulta, hogy az új, dedikáltan elektromos modelljeket csokorba fogó bZ modellcsalád összesen 7 típusból áll majd.

Kupészerű a farkiképzés, izgalmasan domborodnak a hátsó sárvédőkForrás: Toyota

Az első, a RAV4-méretű bZ4X a napokban érkezik a magyarországi márkakereskedésekbe, a másodikat, az egyelőre csupán Kínában forgalmazni tervezett bZ3 szedánt pedig néhány hete a Sanghaji Autószalonon lelpezték le. A most zajló Los Angeles-i Autószalonon a Toyota megmutatta azt is, hogy hogyan néz ki majd a harmadik bZ modell, leleplezte ugyanis a bZ Compact SUV Conceptet.

Rövid túlnyúlások, viszonylag szerény méretű üvegfelületek jellemzikForrás: Toyota

Az új tanulmányautó egy letisztult formájú kupé-crossover, ami a közeljövőben alternatívát jelenthet azoknak, akik a hibrid C-HR-ből ülnének át egy tisztán elektromos hajtású, hasonlóan dizájn-orientált kompaktba.

A C-alakú nappali menetfények a Priuson is így néznek kiForrás: Toyota

A futurisztikus megjelenésű bZ Compact SUV Concept sarkokba kitolt kerekei és rövid túlnyúlásai gondoskodnak az agresszív kiállásról, az alacsony szélvédő alatt hátratolt utastér pedig a légellenállásra van kedvező hatással.

Az erőteljes élekkel határolt formaterv a belső térben is visszaköszönForrás: Toyota

Bent nagy figyelmet szenteltek a környezetbarát anyagok használatának, az ülések például növényi alapú és újrahasznosított anyagokból állnak. A beépített, beszéddel kommunikáló személyi asszisztens akár a hátsó ülésről érkező parancsokra is reagál.

A menő hajlított kijelzők nem biztos, hogy a szériaváltozatban is megmaradnakForrás: Toyota

További információk a tanulmánnyal kapcsolatban hamarosan, 2022 decemberében érkeznek. Ekkor derülnek majd ki a pontos méretek, a szériaváltozat érkezésének ideje, és az is, hogy e-TNGA platformra épülő újdonság a hajtásláncokat is a bZ4X-től örökli-e meg.