Óriási, tömegeket érintő szigorítás jöhet egy népszerű közlekedési eszköznél

elektromos roller
A woman is driving her electrical Scooter in the city, Germany, city of Frankfurt, 20. November 2018. Photo: Frank May (model released) | usage worldwide (Photo by FRANK MAY / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) egységes szabályokat javasol az elektromos rollerekre.
Vágólapra másolva!

Kedden közzétett jelentésében az elektromos rollerekre vonatkozó új előírások bevezetését javasolta a brüsszeli székhelyű ETSC. Egyebek közt

gyárilag beépített 20 km/h-s sebességkorlátozást

és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmérőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig bukósisak kötelező viselését írnák elő.

A javaslatok közé tartozik az is, hogy

az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe,

továbbá a testület tilalmat vezetne be a rollerek gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.

Forrás: Vékey Zoltán

A jelentés az elektromos rollerek elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az EU-ban az elektromos rollerek használatának szabályozása tagállamonként eltérő.

A jelentés szerint csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerekkel összefüggésben, ez a szám 2021-re mintegy 5500-ra emelkedett. Tavaly 7600 ember sérült meg, illetve októberben 11-en veszették életüket. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a rollerek használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, vezetéséhez engedély sem szükséges.