38 ezer forintra büntettek egy autóst, mert találtak egy alkalmazást az utasa mobilján

rendőr villogó
Vágólapra másolva!
Már az utasok sem használhatják a sebességmérésre figyelmeztető applikációkat Németországban.
Vágólapra másolva!

Egy 64 éves férfi túl gyorsan autózott Heidelberg belterületén, ezért a rendőrök megállították. A járőrök észrevették, hogy a középkonzolon lévő mobiltelefon kijelzőjén sebességmérő alkalmazás fut, amelyek használata 2020 óta tilos Németországban - írta a Baleset-megelőzés.

A mobiltelefon ugyan az utasé volt, de az applikációval járó előnyöket a sofőr is „élvezte", így a férfit 100 euróra (38 ezer forint) megbírságolták. A sofőr nem volt hajlandó kifizetni a bírságot, panasszal élt az intézkedés ellen arra hivatkozva, hogy a saját telefonján semmilyen jogellenes alkalmazást nem használt, továbbá az applikáció figyelmeztetéseit csak az utas észlelhette.

A kerületi, majd a fellebbezést követően a legfelsőbb bíróság egyaránt úgy döntött, hogy a tiltott magatartás nem csak akkor áll fenn, ha a járművezető saját maga aktivált egy alkalmazást a közúti intézkedésekre való előzetes figyelmeztetés érdekében. Hasonlóan tilos és pénzbírsággal sújtandó az utas mobiltelefonján aktivált „sebességmérő alkalmazás" használata is, amennyiben az figyelmeztetheti a járművezetőt arra, hogy sebességmérő készülékhez közeledik.

A sofőrt elmarasztalták, a pénzbírságot ki kell fizetnie. A férfi egyébként tisztában volt azzal, hogy valószínűleg jogellenes, amit csinál, hiszen az intézkedés kezdetén jól láthatóan félrelökte a mobiltelefont, hogy a rendőrök ne vegyék észre. A karlsruhei bíróság döntése jogerős, precedenst is teremthet a hasonló ügyek elbírálása során.