Bár március utolsó hetében még előfordulhatnak reggeli fagyok, április elején már biztosan megérkezik az igazi tavasz. Ami azt jelenti, hogy le kell cserélni a téli abroncsokat nyárira.

Az abroncscsere az egyik, ha nem a legfontosabb része az autónk nyári felkészítésének. A téli abroncs egyszerűen nem alkalmas a nyári közlekedésre - figyelmeztet a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

A téli időjárási körülményekhez készített mintázat rontja a komfortérzetet a nyári hónapokban, zavaró mértékűre növelheti a zajszintet. Sőt, a téli gumik futófelülete rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget eredményez a nyári időjárási körülmények között.

Nyári gumiból (és persze téliből is) minden kerékre azonos típusú és mintázatú abroncsot javasolt felhelyezni. Ha komoly mértékben elkopott vagy sérült valamelyik abroncs, a vele azonos tengelyen forgó másik abroncsot is ki kell cserélni. Amit viszont tilos: ne kombináljuk a téli abroncsot nyárival!

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év, ennél idősebb gumikat nem szabad felszerelni.