A közútkezelő nyilvánosságra hozta egy M3-ason történt halálos baleset előzményeit.

Az MKIF Zrt. közleménye szerint sokat vívódtak a társaságnál az elmúlt két hétben azon, hogy közzétegyék-e a következő videót. Halálos balesetről készült felvételeket kegyeleti okokból soha nem publikálnak, de az, ami szeptember 3-án az M3-ason történt, nem hagyta nyugodni a közútkezelőt.

Az MKIF Zrt. szerint ugyanis a felvételek alapján a baleset elkerülhető lett volna. Az elhunyt emlékét és a család gyászát tiszteletben tartva magát az ütközést nem, de az azt megelőző pillanatokat megmutatták.

A felvételen látszik, hogy esik az eső, a forgalom erős, sokan nem tartják a követési távolságot. Van, aki automata világítással közlekedik, így ilyenkor hátul csak a féklámpa fénye világít. A videó alapján többen is az az út- és látási viszonyokat figyelmen kívül hagyva közlekednek: úgy váltanak sávot, hogy nem várják meg, míg ezt biztonságosan meg tudják tenni – ezzel váratlan fékezésre kényszerítenek másokat.

Emiatt és a kis követési távolság, valamint a nagyobb sebesség miatt úgynevezett fantomdugó alakul ki, miután többen fékezni kényszerülnek. Valós ok nélkül, de megáll a sor. Az álló kocsisort néhányan még ki tudják kerülni, míg végül valaki nekikoccan az egyik álló autónak. Az így kialakult forgalmi helyzetbe érkezett egy terepjáró, amely végül nem tudott megállni és négy másik autót összetört.

Az MKIF Zrt. az eset kapcsán a következőket kérte az autósoktól:

  • Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk!
  • Tartsuk be a követési távolságot!
  • Ha nedves, vizes az út, legyünk még elővigyázatosabbak!
  • Automata fényszóró helyett kapcsoljunk rendes világítást!