Rossz látási viszonyok között fokozottan figyelni kell arra, hogy a közlekedők lássanak és látszódjanak.

A KRESZ előírása szerint a forgalomban résztvevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. A nappali menetfény nappal, jó látási viszonyok között bárhol használható, automatikusan kapcsolódik be gyújtáskor, és a helyzetjelző vagy tompított fényszóró felkapcsolásakor elalszik.

A tompított fényszóró használatát nem helyettesíti a felkapcsolt nappali menetfény, hiszen funkcióját tekintve nem az a feladata, hogy megvilágítsa az utat, hanem az, hogy láthatóvá tegye a járművet a többi közlekedő számára. A tompított fényszóró használata korlátozott látási viszonyok között (például szürkület, eső, hó, por, köd...) és éjszaka lakott területen belül és kívül is egyaránt kötelező, már csak azért is, mert a legtöbb autón nappali menetfény használata esetén hátul semmi nem világít.

Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják, mint például erősen ködös, párás időjárás.