Vágólapra másolva!
Számítógépek és szoftverek segíthetik az autósokat és a flottakezelőket parkoláskor és városi dugókban.
Vágólapra másolva!

Intelligens városi parkolási rendszert fejlesztettek ki a Xerox szakemberei, melynek segítségével könnyebb a sofőröknek parkolóhelyet találni - ami egy flotta esetében jelentős megtakarítást hozhat, hiszen nem kell az autóval közlekedő munkatársaknak üzemanyagot és motort nem kímélve keringeni szabad helyet keresve. Elemzések segítségével megállapítható az elérhető parkolóhelyek száma, és néhány új szolgáltatás: a kereskedői parkolóhelyek, lefoglalt parkolók, garázsok előtti helyek és rakodási területek kezelésével segítenek a legtöbbet kihozni a városban szétszórt várakozási lehetőségekből.

A közlekedési alkalmazások dinamikusan fejlődő területe az olyan flottakezelő rendszereké, melyek lehetővé teszik a járművek állapotának és helyzetének nyomon követését a járművekbe szerelt informatika segítségével. A flottamenedzsment-rendszerek alkalmazása jelentősen hozzájárul az üzemeltetési kiadások csökkentéséhez. Ezek kiépítése egyszeri beruházási költség, de az általuk elérhető megtakarítások mindenképpen behozzák ezt az árat: csökkennek az üzemeltetési költségek az autók optimálisabb kihasználtsága miatt, és a pontos és hatékony útvonaltervezésnek köszönhetően.

Mérséklődik az üzemanyag-fogyasztás az ideális útvonal és a technikai paraméterek jobb megválasztása miatt is. Szakemberek véleménye szerint a járművek helymeghatározásának a lehetősége ideális a logisztikai folyamatok ésszerűsítésére is. Ezzel elérhető az állásidő csökkenése, ami adott esetben a szállítási teljesítmény növelését vagy kevesebb kiadást jelenthetnek ugyanazon fuvar esetében. Ha informatikai rendszerek segítik a szállítások megszervezését, a flotta tulajdonosa egy gombnyomásra képet kap arról, hogy merre járnak az autói, milyen sebességgel közlekednek, van-e számukra szabad parkolóhely. Ez nem csak nagyon jelentős költség megtakarítást jelent, hanem biztonságot is ad: eltulajdonítás esetén a nyomkövető rendszerrel könnyen megtalálhatóak a járművek, és a "fekete fuvarok" is megszűnnek.

Parkolási igénykezelés és rendszám felismerés

A Xerox parkolási igénykezelő szolgáltatása elsősorban a parkolási rendszerek üzemeltetőinek szól: egy olyan parkolási-árazógép lesz hamarosan elérhető, ami a parkolási díjakat az aktuális igényekhez és szabad helyekhez igazítva szabályozza. Fejlett adatelemzés révén úgy növeli vagy csökkenti a díjakat, hogy azzal kordában tartható legyen a forgalom és a légszennyezettség, amit az utcai parkolóhelyre vadászó autók generálnak. A parkolódíj-gép önálló modulként beépül a Xerox új Merge nevű parkoláskezelő rendszerébe, ami egyetlen kézben fogja össze a város parkolóóráit, mobilos fizetőrendszerét, érzékelőit, felügyeletét és díjbeszedését.

Forrás: Xerox
Dugóban ácsorogni nemcsak fárasztó, de közben peregnek a másodpercek és a forintok is. Ha az autó vezetője tudja, hol kell parkolóhelyet keresnie, jelentősen kevesebb időt kell az úton töltenie

A legtöbb parkolási díjbeszedő rendszer rádiófrekvenciás azonosítókra (RFID) és automatikus rendszám-felismerő (ALPR) videokamerás megoldásokra épül. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a videokamerák (például az ALPR rendszer kamerái) által összegyűjtött információkat hogyan lehetne más biztonsági megoldásokban is alkalmazni. Lehetőséget adhatna például a rendőrségnek, hogy gyorsabban végiglapozzák a videókat egy gyanúsított járművet keresve, így könnyebben elfoghassák a szökésben lévő bűnözőket.