Keddtől traffipaxokra számíthat az útépítéseknél

VÉDA traffipax KKEP
Vágólapra másolva!
A közútkezelő és rendőrség együttműködésbe kezd, hogy kevesebb legyen a baleset az útépítéseknél. Egy hónapon át fokozottan ellenőrzik az autósokat, különös tekintettel a gyorshajtásra.
Vágólapra másolva!

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság ülésén a Magyar Közút kezdeményezésére megállapodás született arról, hogy a munkaterületeken - az ott dolgozók védelmében - a rendőrség

kiemelten ellenőrzi a sebességhatárok betartását.

Emellett nagy figyelmet fordít a gyorsforgalmi utakon érvényes szabályok, többek között a jobbra tartási kötelezettség betartására.

Forrás: MTI

A közlekedésrendészeti ellenőrzések 2015. október 20-tól egy hónapon át tartanak majd az útépítéseknél. Fontos tudni, hogy

ezek a Magyar Közút kezelésében álló, tehát nem önkormányzati utakra vonatkoznak

(így Budapest teljes területe kiesik az ellenőrzésből). Ugyanez érvényes a koncessziós autópályákra is, ilyen például az M6-os és az M5-ös autópálya legtöbb szakasza.

Traffipaxozni természetesen nem fix, hanem hordozható kamerákkal fognak a rendőrök, tehát

nem lesz Traffic Controll előrejelző tábla az ellenőrzéseknél,

viszont a rendőrség honlapján napi bontásban lehet tájékozódni a mérési helyekről. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy útépítéseknél nem számítanak az autósok sebeségmérésre, július végén például egy dán útépítés 50-es táblájához kitett traffipax hat óra alatt 4 millió koronás (166 millió forintos) rekordbírságot hozott.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint 2012 és 2014 között 16 olyan baleset történt, amikor közúti munkaterületeken dolgozók megsérültek (összesen 24-en), egy dolgozó pedig életét vesztette. Idén szeptember 1-jéig

négy személyi sérüléses baleset volt az útépítéseknél,

a közútkezelő egy munkatársa meghalt, hét alkalmazott pedig betegállományba került.

A karambolokban a személyi sérülések mellett jelentős anyagi kár is keletkezett, húsz munkaeszköz megrongálódott, közöttük kisteherautók, kombinált gépek, teherautók és ütközésienergia-elnyelő szerkezetek.