Ferrari-finálé magyar sikerrel

Vágólapra másolva!
Alig négy nappal a Forma-1-es évad befejezése után ismét felbőgtek a Ferrari-motorok a mugellói versenypályán. A hagyományos Ferrari évzáró rendezvényén a Ferrari Challenge, az F1 Clienti, az FXX program és a Historic Challenge résztvevőin kívül a Forma-1-es csapat pilótáit is láthatja a pályára kilátogató vendégsereg.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

Ezúttal is bőséges volt a program, nem hiányoztak az oldtimerek sem
(Még több fotó a csütörtöki és a pénteki képgalériában.)


Az évközi versenyekhez képest kicsit rendhagyóan szervezték meg a hosszú hétvégét. Az edzések nem pénteken, hanem már csütörtökön elkezdődtek, sőt időmérők is jutottak a hét negyedik napjára. A reggeli időjárás sűrű köddel köszöntötte a csapatokat, a csütörtök 9 órai edzést csak egy órával később tudták megkezdeni a versenyzők. A még zárt bokszutca kijáratához elsőként Andrea Gilardi, a Warm Up Racing versenyzője ért. Nem akarta a véletlenre bízni, elsőként kijutva a pályára a forgalom is vélhetőleg csekély lesz, lehetőség nyílik tiszta edzőköröket futni. Kénytelen volt egy órát várni Ferrarijában, mire kigurulhatott a pályára. Az edzés alatt a folyamatosan száradó aszfalton összesen 16 kört tett meg, végül a 7. helyen végzett 1:19:513-as idővel.

Gilardi után csapattársáé, az Európai Shell Kupában versenyző Válint Tiboré volt a főszerep. Remekül érezte az autót. Vetélytársai közül többen valamelyik sóderágyban landoltak, ami miatt többször is leállították az egyórás edzést, Tibor végül a 11. körében 2:01:509-et futott, amivel élete legjobb edzéseredményét produkálta: negyedik lett. A délutáni edzések is alapvetően pozitívan alakultak. Andrea Gilardi a nyolcadik rajtkockába kvalifikálta magát 1:59:280-as idővel.


A Ferrari Challenge Olasz Pirelli Kupájának 1. időmérő edzés:

1.Niki Cadei 1:58:282
2.Giorgio Sernagiotto 1:58:474
3.Andrea De Lorenzi 1:58:565
...
8.Andrea Gilardi 1:59:280


Válint Tibor megtartotta kimagasló formáját az időmérőre is, ismét hozta a negyedik helyet. Autójának elejét a szerelőcsapat lejjebb engedte, javult a Ferrari F430 Challenge tapadása. A 2:00:981-es idő rendkívül jónak mondható, mert Tibornak az egyik, pályán bóklászó versenyzőtársát is meg kellett a gyorskörén előznie. Saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy ennyire jól sikerült az a kör, hisz az autó nem csúszkált annyira, mint amikor határon szokott vele közlekedni. Így a pénteki verseny rajtrácsán közvetlenül Santos elől indulhatott, de a bajnokságot vezető brit Cantillon és csapattársa, a szintén remekül szereplő Jaimie Constable is mögötte kvalifikálta magát. Az időmérőt a bolgár fenegyerek, Plamen Kralev nyerte.


A Ferrari Challenge Európai Shell Kupájának 1. időmérő edzés:

1.Plamen Kralev 2:00:186
2.Wido Roessler 2:00:356
3.Walter Forer 2:00:692
4.Válint Tibor 2:00:981


A csütörtöki napon az Európai Pirelli Kupában induló Ferrarik mezőnyéhez betársult az amerikai sorozatból érkező tíz versenyző. Teljesítményükön látszott, hogy a pályát nem ismerik, a szerdai háromórás szabadedzésük sem hozott csodát, így a mezőny hátsó felét bérelték ki maguknak. A Historic Challenge pilótái két félórás edzésen mozgathatták meg az akár ötvenéves oldtimereket.

Fotó: Körber László [origo]

A köd miatt késett a program, a nedves aszfalt megnehezítette a versenyzők dolgát
(Még több fotó a csütörtöki és a pénteki képgalériában.)


A péntek reggelt mintha a csütörtökről másolták volna: köd, 9 fok és időcsúszás. Az Európai Shell Kupa második időmérő edzésével kezdődtek a programok. A rendezőség mintegy húszperces csúszással indította el a versenyzőket, bíztak benne, hogy a köd oszlik. Nem így történt, de végül a pályát alkalmasnak ítélték a használatra.

Válint Tibor vizes aszfaltra való gumikkal gurult ki a bokszutcából. Az első öt körben tesztelte a tapadást és várt, hogy a forgalom csökkenjen előtte. Ám a pálya hihetetlen iramban száradt fel, a vizes gumik már a felvezető körben túlmelegedtek. Tibor próbálta kihozni a maximumot a körből, de csak 2:14:587-et futott. A következő körben is hasonló időt teljesített, ám már nem volt idejük száraz gumira váltani, így a szombati versenynek a 15. pozícióból vághat neki.


A Ferrari Challenge Európai Shell Kupájának 2. időmérő edzés:

1.Gianluca Carboni 2:11:230
2.Jean-Marc Bachelier 2:11:651
3.Michael Cantillon 2:11:870
...
15.Válint Tibor 2:14:587


Délben Andrea Gilardi második időmérő edzése következett. Az olasz pilóta ment két gyors kört az edzés elején, majd bejött a bokszba egy gyors kerékcserére. Az új gumikkal az első gyors körében 1:58:980-at futott, amivel bebiztosította magának az ötödik rajtkockát a szombati, második versenyére. Ezután még három kört ment, amiből kettő hasonló gyors volt, majd úgy döntött, nem kínozza tovább a gumikat, hisz szüksége lesz még rájuk a versenyen. Gilardi elmondta, örülne egy esetleges esős versenynek, mert könnyebben jutna előrébb, és nincs túl messze a dobogós helyektől.


A Ferrari Challenge Olasz Pirelli Kupájának 2. időmérő edzés:

1.Giuseppe Ciró 1:58:077
2.Giorgio Sernagiotto 1:58:357
3.Andrea De Lorenzi 1:58:477
...
5.Andrea Gilardi 1:58:980