Räikkönen nyerte a vizes belga versenyt

2005.09.11. 12:30

Múlt hétvége óta beszédtéma Forma-1-es körökben, hogy a Red Bull a Jaguar után a Minardit is felvásárolja. A hírek napvilágra kerülése után Paul Stoddart lazán kacsának minősítette a históriát, szombaton azonban gyakorlatilag már biztos volt, hogy az energiaital-gyártó vállalat fiókcsapatot csinál a faenzai együttesből. A jól értesültek a Brazil Nagydíj hétvégéjére várták a bejelentést, a Red Bull azonban - a kialakult helyzetet látva - előrehozta a hivatalos megerősítést.

Noha korábban Eddie Irvine is sokat legyeskedett a Minardi körül, végül az osztrákok lettek a befutók, november elsejével száz százalékban átveszik a csapatot: a Red Bull-igazgató Dietrich Mateschitz szombaton jobb kezével, Dany Baharral Spába utazott, hogy aláírásával szentesítse a megállapodást. Mint kiderült, néhány napja már létezett egy opciós szerződés a Red Bull és Stoddart között, az ausztrál üzletember azonban a végső aláírás előtt össze akarta hasonlítani az ajánlatot más érdeklődőkével - köztük az Irvine vezette társaságéval, amelynek hátterében egy titokzatos orosz üzletember állt.

A Minardi 2006-tól a Red Bull fiókcsapataként működik, s minthogy a vállalat egy ideje már az amerikai piacot szeretné meghódítani, elképzelhető, hogy ezt szem előtt tartva választ nevet és pilótákat az együttesnek. A csapatnál tesztpilótáskodó Scott Speed neve már fel is merült versenyzőként, döntés azonban még semmilyen szinten nem született. Még vezetősége/menedzsmentje sincs a gárdának, az első feladat a stáb felállítása lesz.

"A két istállót önállóan fogjuk vezetni, s egymás ellen is versenyezni fognak" - áll a Red Bull sajtóközleményében, de ez még a jövő zenéje. Az osztrákoknak először is ki kell találniuk, miből építenek autót, a szabályzat ugyanis tiltja egyes elemek, mint például a kasztni komplett átvételét, azaz vagy a Minardikat fejlesztik tovább, vagy a nulláról kezdenek építkezni. A cég által működtetett pilótaakadémia szerződtetett fiataljai mindenesetre örülhetnek, hiszen a Red Bull két újabb versenyzői és állandó tesztpilótai széket szerzett, így közülük sokan bemutatkozhatnak a száguldó cirkuszban. Mateschitz célja egyébként éppen ez, valamint az volt, hogy november 1-jétől egyedüliként két szavazati joga legyen a sportágat irányító testületekben. A fejleményeknek Bernie Ecclestone is örülhet, Mateschitz személyében ugyanis korábban hű szövetségest szerzett.

A Red Bull-Minardi székhelye marad Faenzában, a jelenlegi tulajdonos Stoddart és a csapatalapító Gian Carlo Minardi számára ugyanakkor valószínűleg az F1-ből való kiszállást jelenti a megegyezés. A Minardi 1985 óta 336 futamon indult, győznie egyszer sem sikerült - legnagyobb sikere 1989-re datálódik, amikor is a Portugál Nagydíjon Pierluigi Martini egy körön át az élen állt.

Az üzlet anyagi részleteiről nem szivárgott ki semmi, egyedül azt lehet tudni, hogy Mateschitz már 2006-tól önállóan pénzeli az együttest. "Szomorú vagyok, hogy elhagyom a paddockot és a sportágat, amelyet olyannyira szeretek" - nyilatkozta Stoddart. "A múltban azonban többször hangoztattam, hogy amint jelentkezik egy komoly vevő, aki az általam támasztott szigorú kritériumoknak megfelel, eladom a csapatot. Ez most megtörtént. Mateschitznek meg kellett ígérnie, hogy az enyémnél nagyobb financiális támogatást nyújt a csapat versenyképesebbé tétele érdekében, a központot nem viszi el Olaszországból és átveszi az alkalmazottakat. Megtette, nincs okom kételkedni a szavában."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK