A legkisebb óriás - Hummer H3 teszt

2008.07.02. 9:10

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A 3,7 literes, változó szelepvezérléses, kétvezértengelyes GM-motor 244 lóerős
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!) 


A sok lelketlen acélt egy soros öthengeres 3,7 literes benzinmotor mozgatja. A hajtás állandóan jelen van mind a négy keréken, a terepezést középső differenciálzár és felező segíti, tesztautónkban volt még feláras hátsó difizár is. Nem vagyok nagy terepguru, de a saját ingerenciámnak megfelelően azért igyekeztem kifogni a sárga szörnyetegen. Nos, ahol és ahogy én gyötörtem, alapbeállításokkal is könnyedén elment. Hasát vastag páncél védi, nagyon aggódni sem kell, ha éppen egy köves, sziklás talajon akad kedvünk száguldozni. Ilyenkor vidáman szórja a kétkilós köveket maga körül, mint egy kedvesen varacskoló vaddisznó. Az alapmotor - ugyanis van belőle 5,3 literes V8-as is - 244 lóerős és 328 Nm nyomatékú. Az erőfolyam egy lusta, négyfokozatú automatán keresztül jut a kerekekhez - terepen elég, az országúton elmegy. Dízel még nincs, jövőre ígérik. A Hummert meglepő módon jó vezetni. Jó fogású, vastag kormánya könnyen dirigálhatóvá teszi, egész szépen, bár billegősen fordul, és minden úthibát könnyedén lép át a kényelemre hangolt futómű, a ballonos gumikkal. Mégis a legjobb vele a természetes közegében rendetlenkedni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A közel 15 milliós vételárért szebb belsőt várna az ember
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az aszfaltos tempója valahol 50-100 km/óra között van, bár a végsebessége 160 km/óra - korlátozva. Számomra teljesen megnyugtató volt a motort maximum kétezres fordulatig használni, nem is nyomtam neki jobban. Ezzel békésen kell barangolni, akinek nem tetszik, az meg kikerül. Az embert úgyis elfogja a Hummer volánjánál a "nem érdekel a külvilág" jóleső érzése. Gyorshajtás ellen pedig kifejezetten jó. Fogyasztása szépen, nyugodtan használva 15-20 liter száz kilométerenként.

Minőségi kifogás

Miután Bertalan kolléga kidagonyázta magát a Hummerrel, én is autóztam vele néhány napot, olyan körülmények között, ahol mégiscsak a legtöbb idejét tölti: a városban. Alapvetően egyetértek a tesztben leírtakkal, de nem tudok magamban tartani néhány megjegyzést. Például a minőségről. Nem az autó hibájának tulajdonítom a kanyarban a futómű felől érkező hangokat: több nemzet újságíró-társadalmának önjelölt offroaderjei 28 ezer kilométer alatt bármire képesek. De azért mégsem őket okolom, hogy a mercedesesen pedállal működő rögzítőfék kézi kioldókarja rendszeresen a kezemben maradt, pedig nem próbáltam bizonyítani, hogy Schwarzeneggerhez hasonlóan méltó vagyok a Hummer vezetésére. A H3 mérete belülről megbecsülhetetlen, a kerékjáratok miatt jóval szélesebb, mint az utaskabin; a motorháztető hirtelen ér véget, ami általában jól jön parkolásnál, ám a magas építés miatt ez mit sem ér, annyit takar. De van radar elöl-hátul, nyugtáztam boldogan, csak azt nem tudtam megfejteni, milyen rendszer alapján sípol és berreg - használhatatlan. A legmeglepőbb mégsem ez volt számomra. Azt hittem, egy Hummernek mindenhol elsőbbsége van - nem a KRESZ, hanem az általános felfogás és a közlekedés apróbb résztvevőinek természetes életösztöne szerint. Ezzel szemben néha majdnem bigfoottá vált az H3, mert többször még a jobbkéz-szabályt sem adták meg a több mint kéttonnás, élénksárga tömegnek. Igaz, gépfegyver nem volt a tetőn. 

Féjja ZsoltBelül az amerikai realitás. Egyszerű, funkcionális műszerfal, sprőd anyagok, béna, ám nagyot szóló hifi. Utóbbi ráadásul - vélhetően csak a tesztautóban - amerikai szabvány szerint működött, azaz a frekvenciák közül páros tizedesre végződőeket (például FM 94.8) nem tudta behangolni. Ez lenne az első, amit kicserélnék benne valami szép nagy kijelzősre. Hely elöl rendben, hátul szűkös, ráadásul itt rövid és alacsony az ülőlap, így nem a legjobb az utazás. A csomagokhoz oldalra nyíló, pótkereket is tartó ajtón keresztül tudunk hozzáférni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hossza 4,8 méter, tömege 2,3 tonna üresen, mégis ez a legkisebb Hummer a palettán
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Megtetszett a Hummer. Kinőttem már abból a korból, hogy bármire rámondjam, kellene, de ezt szívesen megtartanám. Időnként feltúrnám vele a határt, majd tetőig sárosan leparkolnék a nagyszájú, figyelmetlen és kellemetlen szomszédok háza előtti fűre, nevelési célzattal. Legyen alapjuk azt gondolni, hogy akinek ilyen autója van, az szükségszerűen antiszociális. Pedig nem. Magamról tudom, azt hiszem. A fene sem érti az amerikai árképzést, de a nagy víz túloldalán már nagyságrendileg 31 ezer dollártól el lehet vinni, ez ötmillió forint körül van. Na, jó legyen még valami adó vagy más állami teher, akkor is 6, maximum. Idehaza 14,5 milliótól indul, de így legalább hivatalos, és kapunk hozzá 4 év vagy 100 ezer kilométer garanciát is. Örülök, hogy van.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 3653 cm3. Furat/löket: 95,5/102 mm. Hengerek/szelepek száma: 5/20. Teljesítmény: 180 kW (244 LE)/5600. Nyomaték: 328 Nm/4600. Sebességváltó: négyfokozatú automatikus. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4782/1989/1904 mm. Tengelytáv: 2841 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1645/1665 mm. Tömeg: 2306 kg. Terhelhetőség: 349 kg. Csomagtartó térfogata: 810/1602 l. Üzemanyagtartály térfogata: 87 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,5 mp. Végsebesség: 158 km/óra. Átlagfogyasztás: 14,5 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 16,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 346 g/km.


Előző
  • 1
  • 2
Következő