Hétszeres zoom - Mazda 5 MZR-CD 2.0 teszt

Vágólapra másolva!
A Mazda új 5-öse is rázoomolt a sportosságra. Teszi ezt akár hétszeresen is, hiszen akár hét személyt is a fedélzetére vehet. Az erősebbik dízelmotor pedig elhiteti, hogy sportos, otthonos egyterűben ülünk.
Vágólapra másolva!

Fotó: Nagy Tibor [origo]

A külső szinte alig változott az elődhöz képest
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Szinte elveszünk a gyárak modelldömpingjében, már azzal sem tudunk meglepetést okozni, hogy hat- vagy hétszemélyes, nem busznak, hanem inkább autónak kinéző tárgyat szeretnénk vásárolni. Sőt, még arra sem kezdenek az eladók szabadkozásba, ha megemlítjük, hogy sportosat szeretnénk, hozzá illő futóművel, motorral. A Mazda-kereskedő ekkor kezd el igazán mosolyogni... Rámutat a ráncfelvarráson átesett Mazda5-re. Nagyon ecsetelnie sem kell a kocsi tudását, elég, ha átadja a kulcsot, és kapunk legalább egy órás próbakört. Garantálom, a kocsi minden hiányosságát a maga oldalára fordítja ezen idő alatt. Legnagyobb negatívuma - talán az egyetlen -, hogy drága. Tetszik, nem tetszik, a Mazda5 nem az olcsóbb kategória képviselője, hanem a felsőbb szegmensé, de ha ránézünk a hibastatisztikára, ahol a Mazda Toyota-verővé vált az elmúlt öt évben, ezt is megbocsátjuk. A Toyotától a megbízhatóság mintaképe címet, a Hondától a sportosság japán mintaképe titulust veheti el a Mazda (Honda FRV - Mazda 5, Honda CRV - Mazda CX7 vagy Honda Jazz - Mazda 2). A Mazda5-nél a hét helyet, a buszos formát és a zoom-zoomot sikerült egy autóban ötvözni.

Sajnos a tervezők fejébe nem látok bele, de azt azért el tudom képzelni, hogy néhány álmatlan éjszakát eltöltöttek a próbapályákon, mire a futóművet így belőtték. A Mazda5 szinte hang nélkül veszi a rakpart kátyús aszfaltját, halkan, inkább morogva a bajusza alatt, mint kiabálva adva a vezető tudtára, hogy ez azért nem a Nürburgring. A pálya akár második hazája is lehetne, mert kanyarban sem lehet zavarba hozni. Olyannyira nem, hogy bizony hiába a budapesti felgyűrt beton, nyomvályú, az 5-ös elpattogás nélkül tartja a kijelölt ívet. Túlzások nélkül állítható, hogy sportos is, bár nem versenyautó, kényelmes is, de nem egy ringó hintó.

Fotó: Nagy Tibor [origo]

Igazi utazóautó: minden kézre áll, első a kényelem
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Ezt a fajta lágy, de nem fapados sportosságot szolgálja a közvetlen kormányzás is. Precízen terelhető a kanyarokban és a városi tömegben is. Egészen kis erővel irányítható a kocsi orra ívről ívre, amit lelkesen követ a hátsó is. A sebesség növekedésével egyre nehezül kezünkben a kormány, így autópályán sem tűnik idegesnek a vezetésünk. Persze még mielőtt Vida Jani versenyautója jutna eszünkbe, visszalök a földre a kormány dőlésszöge és az üléspozíció is, ami nem épp padlón-kagylóülésben feszülős - mégiscsak egy hétszemélyes buszról beszélünk. Az első ülések kemény tömésűek, talán még oldaltartásuk is akad. A sofőrnek könnyebb, ő kapaszkodhat a kormányba és a váltóba, csak a jobb egyen helyet foglaló kap néha egy-egy sodrós kanyarban a kapaszkodó felé. A második sorban akkor a legegyszerűbb a helyzet, ha hárman ülnek, akkor úgysem csúszkálnak az utasok, ha ketten, akkor pedig a középső és oldalsó kartámasz megfogja őket. A harmadik, leghátsó sorban pedig lehetetlenség oldalra mozdulni, nem teszik ezt lehetővé a méretek.

A Mazda5 nem kis autó, bár a Mazda3-as padlólemezére épül, a tengelytávja viszont öt milliméterrel hosszabb az új 6-os Mazdáénál, teljes hosszúsága azonban rövidebb 250-nel. Ha gonosznyi ember kel útra, bizony csak 112 liternyi rosszindulat fér el a poggyásztérben. Arról nem is beszélve, hogy a harmadik üléssorba csak tanoncok ülhetnek. Több átkot vihetnek magukkal a nagyok, akik maximum öten - ha nagydarabok és rendkívüli kényelemben akarnak utazni, akkor négyen - ülhetnek be a Mazdába. Padlóba süllyesztett hátsó ülésekkel már 426 liternyi átok fér be. Ha pedig csak a két csúcsgonosz ül előre, és csurig telerakják a hátuk mögött keletkezett űrt, egy angyali világ megsemmisítésére is elegendő, akár 1566 liter tömény bűnt is fuvarozhatnak. Ezenfelül a különböző pakolóhelyekbe is bőven rakhatnak még aljasságot.

Fotó: Nagy Tibor [origo]

Ennél praktikusabb belteret nehéz elképzelni
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Csodák persze nincsenek, 4,5 méterből többet nem lehet kihozni. A fejtér bőven elég mindenütt, a szélesség is megteszi, és lábtér híján csak a nagyra nőtt, nagyszájú nyolcévesek kárálnak, ha hátraküldjük őket. Ugyanakkor beszállni rendkívül egyszerű. A sofőr és segédje rendes, hétköznapi ajtókon keresztül juthat be az utastérbe. A csoda a két oldalsó ajtónál kezdődik. Az még elmegy, hogy tolóajtó, láttunk már ilyet. A távirányításra azért már-már eltátjuk a szánkat, főleg a csendes működése miatt. Szűk parkolóban sem okoz gondot, és hatalmas helyet hagy fedetlenül, akkorát, hogy akár betegszállítónk is beválna. A hatodik-hetedik hely megközelítése már nehézkesebb, de az ott kényelemben utazó gyerekek örömmel fogják venni, hogy átmászhatnak mindenen.