A nagybácsi kabátja - Seat Exeo-menetpróba

Vágólapra másolva!
A balul sikerült és szép csendben eltemetett Toledo után a Seat egy új családi szedánnal rukkolt elő, természetesen új névvel. A rekordgyorsasággal elkészített Exeo remek példája az autóiparban dúló csereberének, hiszen a műszaki alapok az Auditól érkeztek, a csomagolás spanyol, és hogy egy kis hazai vonatkozás is legyen: az egyik motor Győrben készül.
Vágólapra másolva!

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

A Seat szerint ez a legjobb autó, amit valaha csináltak
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


"Ez a legjobb Seat, amit valaha építettünk" - mondta nem minden elfogultság nélkül az újságíróknak Pedro Elorduy a modell esti bemutatóján, amit a délutáni menetpróba fényében kivételesen el is hittünk neki, ugyanakkor megdöbbentő a márkamenedzser fenti kijelentése, ha tisztában vagyunk az Exeo születésének körülményeivel. Az előd vesztét az okozta, hogy a piac nem tudott mit kezdeni a kacsafenekű Toledókkal. Hiába volt nagy és praktikus, az embereknek a jelek szerint hagyományos szedán vagy kombi kell ebben a kategóriában, az átmeneti megoldásokat nem díjazzák. A Seatnál nagy árat fizettek ezért a leckéért, olyan nagyot, hogy egy vadonatúj modell méregdrága kifejlesztése helyett költséghatékonyabb megoldást kellett választaniuk, ami jelen esetben a Volkswagen-konszern raktárainak feldúlását jelentette.

A végeredmény jó példája annak, hogy miként lehet maximálisan kihasználni a csoportlét előnyeit: a spanyoloknak szükségük volt egy középkategóriás szedánra/kombira, az Audinak pont ekkor futott ki az előző generációs A4-ese - innentől kezdve már csak az volt a kérdés, hány kamion kell a komplett gyártósor áttelepítésére (bővebben a Költözködés című keretesünkben). Az Audi és ezzel együtt VW-technika átvételét egyfelől úgy is fel lehet fogni, mint egy gazdag nagybácsi ajándékát, aki a régi télikabátját odaadja a nehezebb sorsú rokonnak, de úgy is - és ez a potenciális vevők szempontjából sokkal fontosabb -, hogy májustól Seat-áron kapunk egy Audit.

Költözködés

Ahhoz, hogy a Seat Exeo projekt kihirdetése után 18 hónappal már kész autók gördüljenek le a spanyolországi futószalagról, logisztikai és szervezési bravúrt kellett végrehajtani, mivel egy komplett gyártósort és karosszériaüzemet kellet országokon keresztül átköltöztetni. Több mint 1200 kamion hordta nyolc héten keresztül a németországi Ingolstadtból Martorellbe az A4-es, pontosabban mondva, az Exeo gyártásához és összeszereléséhez szükséges felszereléseket. Ennek kapcsán egy teljesen új, 15 ezer négyzetméteres karosszériaüzemet is építettek Spanyolországban, ahol napi 450 autó szerkezeti elemeit tudják előállítani. Egy kész Exeo megszületéséhez 25 és fél óra szükséges, és a gyártási folyamatok minősége - a Seat ígérete szerint - a német anyacég szintjét üti meg egy sereg minőség-ellenőrzési szabványnak köszönhetően.

Forrás: Seat

Alaposan kibővítették a Seat Martorellben lévő gyárát

Az Exeo formáját elnézegetve le sem tagadhatja a felmenőit, oldalról szinte egy az egyben megmaradt az előző A4-es sziluettje, elöl-hátul viszont már a Seat jelenlegi palettájához igazították. A hűtőmaszk és az első lámpák formája az új Ibizáéhoz hasonlít, de a hátsó lámpák kialakításában is felfedezhetők a spanyol márkatárs vonalai. A külső visszapillantók szintén az Ibizáról ismerősek, ám velük nagyjából véget is ér a változások sora, ami jól mutatja, hogy a Seat formatervezőinek ugyancsak óvatosan kellett bánniuk a ceruzával. A spanyol márka egyik illetékese szerint a többi Seat oldalán végigfutó, jellegzetes Dinamic Line törésvonal kialakítása is milliós nagyságrenddel növelte volna a gyártási költségeket, így el lehet képzelni, mennyibe került volna az egész autó átszabása. Ennek köszönhetően az Exeo formailag némileg kilóg a márka jelenlegi kínálatából, de nincs is ezzel különösebb baj, az összkép sportosan elegáns maradt, ugyanakkor borítékolható, hogy nem készteti majd tömeges átpártolásra az Audi-vásárlókat, de nem is nekik készült.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Látszólag csak a kormányon lévő emblémában tér el az Auditól
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A külső után, nem meglepő, hogy az utastér is egy az egyben az előző generációs A4-est idézi, szinte csak a kormány közepén csillogó Seat-embléma jelenti az egyetlen, könnyen kiszúrható különbséget. Ennek azonban megint csak az előnyeit élvezhetik a leendő vevők, német prémium minőség honol az Exeóban, puha műanyagok, trezorszerűen puffanó ajtók, vaskos kormány és keményre tömött, de nagyon kényelmes ülések várják az utasokat. Sajnos a hátsó helykínálat szűkösségét is megörökölte az Exeo, két magasabb felnőtt már bajosan fér el egymás mögött. Tisztában voltak a régi A4-es Achilles-sarkával a spanyolok is, ezért a későbbiekben piacra dobnak majd egy "Long változatot" is, amelyben hét centivel hátrébb tolják a hátsó üléseket. Ezzel némileg csökken majd az alapváltozat 460 literes csomagtartója és a hátsó üléstámlák dönthetőségét is fel kell áldozni, cserébe viszont el lehet majd hátul is férni, ami főleg a taxik és cégautók szempontjából lesz fontos.