Vezetésre termett - Infiniti G37 S-menetpróba

Vágólapra másolva!
Az első magyar Infiniti-szalon megnyitása alkalmából meghívást kaptunk egy rövid tesztvezetésre, így a visegrádi szerpentinen kipróbálhattuk a kézi váltós G37 S szedánt. Már nem csak a BMW-t választhatja, aki sportos prémiumautót szeretne.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hamarosan egyre több lesz belőle magyar rendszámmal is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Tavaly októberben vezettem először Infinitit, amikor az Európába frissen érkezett japán prémiummárka Olaszországba vitt ki, hogy az összes típusát kipróbálhassam. Abban a cikkben részletesen írtam az Infinitik műszaki hátteréről és menettulajdonságaikról, de akkor még nem tudhattam, hogy a töredezett magyar aszfalton is hozzák-e azt a vezetési élményt, amit Toszkána tükörsima útjain megszerettem. Különösen a sportcsomagos G37 S tetszett, így nagyon megörültem, amikor a hazai forgalmazó pont egy ilyet bocsátott rendelkezésünkre egy rövid próbaút erejéig. Akkor még az sem volt biztos, hogy 2009-ben egyáltalán megnyit az első magyar szalonjuk, de mostanra már valóban kinyitott, sőt hamarosan egy másik, nagyobb is épül Budaörsön.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nagyon eltalálták a karosszéria arányait. Eltérő felnik járnak az S-hez


Az Infiniti első éveiben Európában bevallottan nem a mennyiségi autóeladásra törekszik, csak a márkát szeretnék megismertetni a potenciális vásárlókkal. Nem tartanak raktárkészletet, minden autó egyedi megrendelés alapján készül, kizárólag Japánban. Különleges szolgáltatásokat kínálnak, az új autót például tréleren viszik ki az ügyfélnek, tele tankkal, mégpedig a vásárló kedvenc benzinjével. Kötelező szervizeléskor is eljönnek az autóért, és vissza is viszik a tulajdonosnak, természetesen a tankolás ekkor sem maradhat el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Széria a kanyarban elforduló bi-xenon fényszóró és az öngyógyító fényezés


Nagyon ad a részletekre a Nissan prémiummárkája, amiről bárki megbizonyosodhat, aki megnyitja a magyar nyelvű, frissen elkészült honlapjukat vagy belép a kicsi, de rendkívül igényesen kialakított Váci úti bemutatóterembe. Bevallottan a modern dizájnhotelek és a luxus ruházati üzletek alapján tervezték meg a belső tereket, de mégsem ez jelenti a szalon különlegességét, hanem az I-view rendszer. Ez tulajdonképpen egy hatalmas érintőképernyő, amelyen egy autókonfiguráló program fut, hogy a leendő vásárlók azonnal láthassák, hogyan mutat a kiválasztott holdfényfehér szín a grafitszínű bőrkárpittal és az afrikai rózsafa betétekkel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Azonnal látható lesz az összeállított autó az I-view képernyőjén
(Még több fotó a bemutatóteremről a galériában. Kattintson a képre!)


Rosszmájúan azt is mondhatnám, hogy könnyű lehetett az I-view-t létrehozni, mivel a G37 esetében csak nyolcféle külső szín, háromféle bőrkárpit, és kétféle belső szegély közül lehet választani (egy 3-as BMW esetében többször ennyi a választási lehetőség mindenből, de általánosan is elmondható, hogy az európai prémiummárkák típusaihoz szinte végtelen hosszúságú motorválaszték és extralista tartozik).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egyszerű, letisztult műszerfal. Szerencsére a kézifék nem elektromos


Teljesen más az Infiniti filozófiája: egyelőre csak két benzinmotor szerepel a kínálatban, a 3,7-es V6-os és az ötliteres V8-as, ez utóbbi kizárólag a BMW X6-kihívó FX szabadidő-autó számára. A belépőmodell a G37, ezt kupéként és szedánként, normál, kényelemorientált GT, és sportos S felszereltséggel lehet megvásárolni; méretét tekintve a 3-as és az 5-ös BMW között van félúton. Fapados, olcsó modellek nem léteznek, már a legolcsóbb, 13,9 millió forintba kerülő alapváltozathoz is szériában jár hat légzsák, az eső- és fényérzékelő, a kanyarban elforduló bi-xenon fényszóró, a kétzónás automatikus klíma, a kulcs nélküli rendszer, a Nissan zseniális találmánya, a karcokat eltűntető fényezés, az elektromosan, két irányban állítható kormánykerék, az elektromos ülésállítás és a 18 colos könnyűfém felni is. A GT-változatot félmilliós felárral lehet megvásárolni, ezért a pénzért bőrkárpitozást, még több irányban állítható, elektromos deréktámaszos, fűthető (de sajnos nem szellőztethető) memóriás első üléseket kap a szerencsés vásárló.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A sportfutómű túl sok kompromisszumot követel a magyar utakon


Aki sportos vezetőnek tartja magát, annak megéri még 927 ezer forintot rááldoznia az S változatra a GT árán felül, amely keményebb futóművet, változó áttételezésű kormányzást, viszkós önzáró differenciálművet, nagyobb fékeket, kihúzható combtámaszos, 14 irányban állítható sportüléseket, keréknyomás-ellenőrzőt és még elektromosan vezérlelt hátsókerék-kormányzást is kap. Bár alapvetően egy cég alá tartoznak, a Renault Laguna négykerék-kormányzási rendszere különbözik az Infinitiétől, mert a japán autóban csak kétfokos elfordulás lehetséges, és kizárólag az első kerekekkel egyező irányba, hogy gyors irányváltásoknál stabilabb legyen az autó.