Már beengedik a nagyok közé - Toyota Prius

2009.10.27. 15:28

Sohasem hittem volna, hogy egyszer Budapest belvárosában 4,5 literes fogyasztást érek el bármilyen személyautóval, de a Priusszal sikerült. A Prius fordítva működik, mint minden normális autó. Ez a nagyobb sebességű szakaszokon -  például autópályán - eszik többet, akkor akár 5-6 liter benzins is leszalad a torkán száz kilométerenként. Ahogy beérünk a városba, a fogyasztás megy lefelé, a dugókban meg drasztikusan csökken. Ilyenkor ugyanis megoldja, hogy ne kelljen a benzinmotornak beindulnia, többször több mint negyed órákat araszoltam úgy, hogy csak az elektromos motor mozgatta az autót.

Általában 4,5-4,7 liter közötti városi átlag jött ki dugókban is ácsorogva, ami az autó méretét is figyelembe véve zseniális. Egy Budapest-Debrecen utat is megtettem vele, így az átlag felment egészen 5,3 literre, ami szintén nem sok, sőt rájöttem, hogy kifejezetten örülnék neki, ha mindig ennyi lenne. Bár autóversenyző énem tiltakozik ellene, a Priusban egy nagyon nyugodt, csendes utazóautót ismertem meg, amely hosszú távon sem kényelmetlen, de városban is ideális az idegeknek. Nagyon jól kizárja a külső zajokat, miközben a benzinmotor is viszonylag keveset megy. Mondhatnám, hogy tömény unalom - legalább lehet zenét hallgatni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A megosztott csomagtartó együtt 445 literes


Az utastér kifejezetten nagy, hiszen egyrészt a tengelytávolsága Avensis-méretű, másrészt az első utasok ülését vékonyították. Ettől ugyan nem lett kényelmes, de a lábtérre sem lehet panaszkodni. Az elődhöz képest megváltoztatott tetővonal a hátsó fejtérre is megoldást jelentett, míg a 445 literes csomagtartó a bőven elég kategóriába tartozik. Nem hittem, hogy ezt fogom mondani, írni, de családi autónak ideális. Aki kicsit eltökélt a hibrid hajtás mellett és érdekli egy nagyon modern, jól átgondolt jármű, annak a Prius tökéletes választás lehet.

Egy kis Prius-történelem

Forrás: Toyota

Az első Prius 2001-ben érkezett meg Európába


A Toyota Prius nem éppen újkeletű modell, jövőre eléri a bűvös 15 éves korhatárt. Bizony, az első Prius 1995-ben mutatkozott be a Tokiói Autószalonon, bár a sorozatgyártásra 1997-ig várni kellett. Az első Prius egy igazi különc volt; még senki sem értette a modell lényegét, sőt több megoldása furcsa lehetett az akkori vásárlók számára. Már akkor nagy sikert aratott a hang nélküli haladásra is képes kompakt, amely 2001-ben betört Európába, sőt 2002-től már hazánkban is kapható volt. Az európai szintérre már úgy lépett a modell, hogy átesett egy kis vérfrissítésen, az eredetileg 58 lóerős 1,5 literes benzinmotor 72 lóerős lett, az elektromotor 41-ről 45 lóerősre erősödött. A kettő együtt így már normális haladásra is alkalmassá vált.

A második generáció 2003-ban érkezett, sokkal jobban átgondolt autóvá vált. Már az Avensis méreteit fedezhettük fel benne, de azért még mindig volt egy-két bosszantó hiányossága. Ennek ellenére a megújuló Prius azért begyüjtötte az európai Év Autója díjat, és még számos nagy elismerést. A motorizáció természetesen továbbfejlődött, az 1,5-ös motor már 77 lóerő leadására volt képes, amihez már 68 lóerős elektromotor csatlakozott. Összességében mégis "csak" 110 lóerő összteljesítményről beszélhettünk, amely azért jóval kellemesebb menetteljesítményekre sarkalta a modellt. A kiváló légellenállású modell kevesebbet fogyasztott, ezáltal még kevesebb káros anyagot bocsátott ki.

Forrás: Toyota

A második generáció újabb nagy lépcső volt. Elnyerte az Év Autója díjat is


Az első két Priusból majdnem másfél milliót adott el a Toyota, miközben a Lexusban is sorra bemutatkoztak a hibrid változatok. Éppen ezért a harmadik generációs Priustól sokat várt a szakma, főleg annak fényében, hogy a Honda az Insighttal inkább az árversenybe szállt be, nem a modernizációt tartotta szem előtt.Azt továbbra is tartom, hogy a Prius vezetése unalmas, persze biztos van, aki érdekesnek találja. Én megszoktam, hogy ne aludjak el benne, de azért vezetési élményről inkább nem beszélnék. Nagyon steril a vezetése, a hibrid hajtás használata semmilyen előképzettséget nem igényel. A kormány viszonylag kevés visszajelzést ad, a fék pedig kicsit furcsa, de megszokható. Váltani nem kell, sőt a tempomatot is az átlagnál többet használtam. Arra senki se számítson, hogy a Priusszal dinamikusan lehet kanyarodni, főleg a csúcsváltozatra szerelt peremes, csökkentett gördülési ellenállású gumikkal. Az autó célja nem is ez, hanem a környezetkímélés, amiben nem igazán van jobb nála. Jelenleg ez a legkisebb szén-dioxid-kibocsátással rendelkező autó, miközben a méretei nem éppen kicsik. Néhány centiméterrel hosszabb és szélesebb, mint az elődje, de nagy növekedésre azért kár számítani.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Tágasabb lett, de az első ülések lehetnének kényelmesebbek


Ez azért is igaz, mert immár az autó robbanékonyságába is nehéz belekötni. Alapvetően három funkció van: az automata üzemmódban az autó dönt el mindent., Power módban a gázpedál érzékenyebb, az elektromos motor már az indulásnál is nagyot húz, a benzinmotor is sokkal hamarabb éled. Így elég lendületes a Prius, de mégis rendre az Eco módot választottam. Ekkor odafigyel a fogyasztásra, a visszatöltésre, bár a leejtőn lefelé a váltókart B állásba húzva még inkább tölthetünk (ez a funkció egyébként inkább arra szolgál, hogy létezzen olyan hajtási mód, amiben van motorfék). Van még EV névre hallgató elektromos mód, amikor a benzinmotort nem kapcsolja be. Elvileg ez 50 km/óráig használható, de a tesztút során többször láttam olyat, hogy 60-70-nél sem működött a benzinmotor, amikor enyhe lejtőn jártam, ahol még nem kellett a benzinesnek besegítenie.

Sokak szerint a Prius sikere szempontjából a legfontosabb tulajdonsága az ára, hiszen a nagy vetélytárs Honda nem technikailag múlja felül a Priust, hanem árban próbál alá menni. Nem érdemes összehasonlítani az árakat, a két modell külön ligában játszik: a Honda csak a Civic Hybridet butította tovább, hogy még olcsóbb és könnyebb legyen, míg a Toyota továbbfejlesztett. A Prius annyival modernebb, hogy nem érdemes az olcsóságnak mindent alárendelő Insighthoz hasonlítani. A Prius a jövő, míg az Insight csak egy félmegoldás, annyiban különbözik a Mercedes-Benz S400 Hybridtől, hogy nem egy 279 lóerős motorra akasztották rá a kisteljesítményű elektromotort, hanem egy 88 lóerős 1,3-asra.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az alapára kevesebb, mint az elődé, de a csúcsverzió 9,2 millió forint


A Prius pont a fejlettsége és a hatalmas technikai fölénye miatt sosem fog tudni versenyezni a fapados megoldásokkal, viszont egyre komolyabban kell venni a teljes értékű autókkal szemben. A 7,425 millió forintos alapára azt jelenti, hogy a kicsivel nagyobb, erősebb, jobb autó jobban felszerelve is olcsóbb lett. Talán a majdnem nyolcmilliós vételárú Sol kivitel a legjobb választás, abban már szép 17-es kerék, teljes értékű intelligens kulcs, tempomat, esőszenzor, bőrkormány és nyolc hangszóró is van. A Sol Naviból az IPA-nak semmi értelme, de a tolatókamera és a HDD-s navigáció hasznos.

A tesztelt Premium változat tényleg egy tökéletes darab, azonban minden szuper extrával együtt is soknak érzem a 9,2 milliós vételárat. Mivel a Prius kellemes választás a mindennapokra, ezért érdemes összehasonlítani más autókkal is. Ha a Toyota kínálatát nézzük, akkor egy új Corolla jut eszembe egyből, bár a gyáriak sokkal szívesebben hasonlítgatják a vele azonos tengelytávú, de jóval hosszabb Avensishez. Igazából a Prius valahol kettő között helyezkedik el, de a károsanyag-kibocsátásával és a fogyasztásával semmi sem tud versenyezni. Ha mégis valamihez hasonlítani kéne, akkor talán a kétliteres dízel Avensis jutna az eszembe, az 6,8 millió forintról indul, de nem ennyire modern.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Benzinmotor: Hengerűrtartalom: 1798 cm3. Furat/löket: 80,5/88,3 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 73 kW (99 LE)/5200. Nyomaték: 142 Nm/4000. Elektromotor: Állandó mágneses szinkronmotor. Teljesítmény: 60 kW. Nyomaték: 207 Nm. Maximális feszültség: 650 V. Akkumulátor: Nikkel-metál hidrid. Névleges feszültség: 201,6 V. Maximálsi teljesítmény: 27 kW
Sebességváltó: -.  Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4460/1745/1490 mm. Tengelytáv: 2700 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1515/1510 mm. Tömeg: 1420 kg. Terhelhetőség: 385 kg. Csomagtartó térfogata: 445 l. Üzemanyagtartály térfogata: 45 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,4 mp. Végsebesség: 180 km/óra. Átlagfogyasztás: 3,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 89 g/km.Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK