Valahol meg kell fogni a pénzt - Volvo C30 1.6D DRIVe start/stop teszt

Vágólapra másolva!
Mint a biztonságos és környezettudatos autógyártás egyik jeles zászlóvivője, a Volvo is előrukkolt egy alacsony fogyasztásra kihegyezett modellsorozattal, amelyet DRIVe néven eresztett útnak. A kínálat legkisebb és egyben legtakarékosabb darabja az 1,6 literes dízellel szerelt C30, egy kicsit átplasztikázva. Az ötlet jó, de aki a benzinszámlán spórolna, nem engedhet meg magának egy prémium kompaktot, ráadásul városi használat mellett ez sem szupertakarékos, hosszabb utakra viszont csak két személynek ajánlható, tehát a célközönség igencsak szűk.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Bár már három éve kapható, de még mindig megfordulnak utána
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


2007-es megjelenése óta szépen végigrágtuk magunkat a teljes C30-as-palettán: járt nálunk az akkor még 220 lóerős T5-ös csúcsbenzines, a kétliteres, 136 lóerős dízel és a 180 lóerős D5-ös, hogy a végén a kínálat legolcsóbb darabjával, egy 1,6 literes alapmodellel zárjuk a sort. A sorozat legutóbb egy takarékosságra kihegyezett változattal, a DRIVe nevű kivitellel bővült, amely - a már amúgy is takarékos 1,6 literes, közös nyomócsöves, francia eredetű dízelmotoron kívül - számos fogyasztáscsökkentő kiegészítőt kapott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Elölről egy S40-es is lehetne, nem csoda, hogy ezen változtattak a ráncfelvarrás során


Az alacsony légellenállású felniknek köszönhetően viszonylag könnyű kiszúrni a DRIVe Volvókat, ám ezek nélkül nem sokan vennék észre az apró finomításokkal a takarékosabbá tett modelleket. Az autó alját takaró lemez eleve láthatatlan az utca embere számára, akárcsak a részben fedett hűtőmaszk, de az egycentiméteres ültetés sem lehet árulkodó. Hátulról már "viszonylag könnyen" meg lehet különböztetni az DRIVe C30-asokat a hétköznapi változattól a lökhárító alján lévő diffúzorról és az áttervezett tetőszpojlerről, de akinek még ennyi sem lenne elég, ott egy kis DRIVe felirat a hátsó lámpa alatt. A fenti kiegészítőket a DRIVe start/stop nevű csomag megrendelése után kapjuk meg potom 100 ezer forintért, és ahogy már a nevéből sejteni lehet, egy motort leállító és indító automatika is jár hozzá, így dugóban, vagy a piros lámpánál ácsorogva is spórol az autó.

Forrás: Volvo

Tavaly ősszel átrajzolták a C30-as külsejét


A fenti képen is egy C30-as látható, csak már egy kicsit átrajzolt külsővel, ugyanis tavaly ősszel egy kisebb ráncfelvarráson esett át a modell. A legkisebb Volvo elejét és hátulját az S60 tanulmány és a C70 stílusában módosították. A leglátványosabban az első lökhárító és a lámpák változtak, de módosult a hátsó rész is, több műanyag elemet is a kocsi színére fújtak. Tesztautónk még a régi eresztésből származott, amelyből van még raktáron néhány darab, de már az újakat is forgalmazzák.



Persze a fenti - légellenállást csökkentő - arzenálnak akkor van értelme, ha hosszabb utakra indulunk el a C30-cal, máskülönben a városban nem sok hasznát látjuk a spéci felniknek és diffúzornak, egyedül csak a start-stop rendszer tud szépíteni az autó fogyasztásán. Nálam városban 7,5 literes fogyasztást írt ki a fedélzeti számítógép, ami a városon kívül azonnal vészes zuhanásba kezdett, hogy a végén hatliteres átlag jöjjön ki. Ez ugyan a közelébe sem jön a gyár által megadott 3,9 literes átlagnak, de egy közel másfél tonnás autótól mínusz öt-tíz fok és számtalan dugóban eltöltött óra fényében nagyon is jó érték.

A Fordtól, pontosabban a PSA-csoporttól átvett 109 lóerős dízel papíron ugyan nem egy erőművész a 11,3 másodperces százra gyorsulásával, ám a valóságban ennél sokkal dinamikusabbnak érezni vele a C30-ast, de ami még ennél is fontosabb: dízeleket megszégyenítő kulturáltsággal jár, és hangját még hidegen is alig hallani. Az ötfokozatú váltó használata élményszámba megy, kár, hogy az alacsonyabb fogyasztás érdekében csak az áttételeket vették hosszabbra, egy hatodik fokozattal még rugalmasabb lehetne a C30-as a városban, így viszont figyelni kell, hogy a kellő lendület érdekében ne essen kétezer alá a fordulatszám.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Apró felirat jelzi az autó fenekén, hogy ez egy spórolós kivitel


Ugyancsak a Fordtól, egészen pontosan a Focus alól származik a C30-as padlólemeze és futóműve is, ami már-már élményautós vezethetőséget szavatol. A 109 lóerős dízellel ugyan közel sem tudjuk kiautózni a lengéscsillapítók és fékrendszer képességeit, de ez jelen esetben nem is baj, sőt, csak hozzátesz a sofőr amúgy is napról napra növekvő biztonságérzetéhez. A széles, lapos, tömbszerű karosszéria szinte bunkerként vesz körbe minket, ahogy magunkra puffantjuk a hosszú és nehéz ajtót. Mindenből süt, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot, így nem kell sok időt a C30-ban eltöltenünk, hogy rájöjjünk, nem véletlenül kerül jóval többe egy műszakilag nagyon hasonló Ford Focusnál. A ballonos gumiknak köszönhetően az úthibák többsége nem jut el az utastérig, de aki tökéletesen steril ringatózásra vágyik, vegyen inkább egy három számmal nagyobb Volvót - ez a modell nem erről szól.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az utastérben minden változatlan: tökéletes az ergonómia


A vezetési élményt szerencsére még a kissé túlszervózott és a kelleténél nagyobb kormány sem tudja elrontani, a váltó tökéletesen kézreáll, a jó formájú kagylóülések pedig egyenesen élményszámba mennek. Ez persze csak akkor igaz, ha elöl ülünk, hátul ugyanis csak gyerekek férnek el kényelmesen, arról nem is beszélve, hogy már a bejutás is azoknak mehet könnyen, akik minimum hobbiszerűen barlangásznak és otthonosan mozognak szűk átjárókban és üregekben. A Volvo mentéségére legyen mondva, hogy ebből sosem csinált tikot, eleve kupéként árulja a C30-ast, annak viszont kifejezetten praktikus.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A speciális felnikről a legkönnyebb felismerni a DRIVe kivitelt


Ezzel el is érkeztünk tesztautónk létjogosultságának nagy kérdéséhez: méreteiből fakadóan túlnyomórészt városi használatra lehet ideális, a C30 DRIVe erényei viszont csak hosszabb utakon jönnek elő, így ez a típus meglehetősen szűk körnek lehet ideális. Konkrétan olyan anyagilag jól szituált pároknak, akik viszonylag kevés csomaggal, rendszeresen járnak hosszabb utakra. Egészen pontosan 100 ezer forint a DRIVe Start/Stop csomag felára (és kizárólag az 1,6 literes dízelhez rendelhető), ami azt jelenti, hogy jelenleg 6 090 000 forintért adják a legszerényebb, Kinetic felszereltséggel. Ez bő 1,1 millióval haladja meg az 1,6 literes benzines változat alapárát, így aki a benzináron és a fogyasztáson szeretne spórolni, annak jó pár ezer kilométert kell beleraknia az autóba, hogy bejöjjön a dízelmotor felára.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Egyedi a hátsó szpojler és a lökhárító alján lévő diffúzor


Természetesen a C30-as vevőkörét továbbra sem azok alkotják majd, akik kockás füzetben vezetik az autó fogyasztását, ezért a DRIVe kivitel nem is kimondottan a spórolásról, hanem sokkal inkább a környezettudatosságról és a kedves vevők lelki békéjéről szól, arról nem is beszélve, hogy egy csomó országban és városban adókedvezményekkel honorálják a kisfogyasztású autókat. Innen már csak egy ugrás a konnektoros C30, amire ha minden igaz, nem is kell már olyan sokat várni.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1560 cm3. Furat/löket: 75/88,3 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 80 kW (109 LE)/4000. Nyomaték: 240 Nm/1750. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4266/1871/1447 mm. Tengelytáv: 2640 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1548/1544 mm. Tömeg: 1373 kg. Terhelhetőség: 410 kg. Csomagtartó térfogata: 233 l. Üzemanyagtartály térfogata: 52 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,3 mp. Végsebesség: 190 km/óra. Gyári átlagfogyasztás: 3,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 6,2 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 104 g/km.