Soha rosszabb alapmotort - Volkswagen Golf 1.2 TSI teszt

2010.02.25. 10:51

A motorháztetőt felnyitva egészen szokatlan látvány fogadja az erre érzékenyeket, bár nyilván egy potenciális Golf-vásárló nem kimondottan ilyen: az új autóknál megszokott, telezsúfolt és agyonburkolt motortér helyett tesztautónk elejében valósággal lötyögött a kis turbómotor, amely körül bőröndnyi helyek tátongtak. A következő meglepetést a slusszkulcs elfordítása után érheti az embert, azon kívül ugyanis, hogy a fordulatszámmérő mutatója besüllyed valahová a nyolcszázas rovátka alá, nem történik semmi. Se motorzaj, se rezgés az autó utasterében, az égadta világon semmit sem érezni abból, hogy működik valami elöl.

Ez menet közben se nagyon változik; persze háromezer felett már jól kivehető a menetzajból a motor hangja, sőt rendesen kihúzatva még időnként a turbó fütyülését is hallani, de normál használat mellett, kétezer környékén elváltogatva alig hallani valamit abból, hogy az autó elejében bármi is történne. A turbó jelenlétére sem utal sok minden, turbólyuknak szinte nyoma sincs, teljesen egyenletesen érkezik a teljesítmény a fordulatszám emelkedésével, érzésre egy pörgős egyhatosnak érezhetjük a kis TSI-motort. Városi használat mellett 7,5 literes fogyasztás jött ki, ami tekintettel a téli viszonyokra, az autó méreteire és egy jóval nagyobb szívómotort idéző menetteljesítményekre, igencsak kedvezőnek mondható.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Jól láthatóan "lötyög" a kis turbómotor a Golf elejében

Bár a váltó könnyen kapcsolható, mégis elég sterilnek érződik, mintha csak egy jó minőségű szimulátorból került volna át. Legnagyobb erénye, hogy nem spórolták ki belőle a hatodik fokozatot, így autópályán alig háromezret forog a motor 130 km/órás tempónál. A nem túl jó tapintású kormány sem az élettel teli visszajelzéseivel lopja be magát az ember szívébe, ami már csak azért is sajnálatos, mert amúgy a futómű tudása jól érezhetően túl mutat az autó "tökéletes közlekedési eszköz" jellegű karakterén. Kanyarokban szépen tart, nem dülöngél vészesen a karosszéria, az úthibák többségét meg zokszó nélkül kivasalja, bár ebbe a ballonos téli gumik is besegítettek.

Az utastérről már számos korábbi tesztünkben megírtuk, amit lehetett, annyit azonban meg kell említeni, hogy tesztautónk - néhány extrát leszámítva - a legszerényebb, Trendline-felszereltséget kapta, ám ennek ellenére a fapados jelzőt mégsem lehetett rásütni. A már korábban emlegetett, nem túl kellemes műanyag kormányt leszámítva, az utastér anyaghasználata nagyon jó, a részletek kidolgozásáról sokat elárul, hogy még az ajtózsebek italtartóit is filcszerű anyaggal bélelték ki, hogy ne zörögjön benne a pillepalack.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hiába ez a "fapados változat", nem látszik rajta


Aki volt olyan kitartó és idáig jutott az olvasással, nyilván már csak egy dologra kíváncsi, nevezetesen, hogy mennyibe kerül a tesztelt turbómotorral a Golf. Jelenleg egy akcióval támogatja az importőr a kis turbómotor karrierjét, így - ha ötszáz forinttal is, de - négymillió forint alatt hozzájuthatunk háromajtós karosszériával, Trendline-felszereltséggel, ami kis híján 700 ezer forintos kedvezményt jelent. Az ötajtós kivitel akciós alapára 4,33 millió forint; megkérik tehát a két plusz hátsó ajtó árát, de még így is több mint félmilliós kedvezményt adnak.

Nyilván maradt a raktáron még néhány ötajtós, 1,6 literes, 102 lóerős, szívómotoros Golf, mert ez is szerepel a Volkswagen jelenlegi árlistáján 4,9 millióért, "amíg a készlet tart" megjegyzéssel, bár ez, a jelenlegi akciók mellett nyilván így is marad egy darabig. Összefoglalva - a jelenlegi árak mellett - nagyon jó választásnak tűnik az új turbómotoros Golf, tökéletesen elég a motor ereje a mindennapokhoz, a fogyasztás is baráti, így most már csak az nagy a kérdés, mennyire lesz megbízható és mekkora lesz az élettartalma az aprócska turbómotornak, de ez csak jó néhány év múlva derül ki.

Műszaki adatok

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1197 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 77 kW (105 LE)/5000. Nyomaték: 1750 Nm/1550-4100. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4199/1786/1480 mm. Tengelytáv: 2575 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1541/1514 mm. Tömeg: 1158 kg. Hasznos terhelhetőség: 632 kg. Csomagtartó térfogata: 350-1305 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,6 mp. Végsebesség: 190 km/óra. Gyári átlagfogyasztás: 5,7 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 8 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 134 g/km. 


Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK