Kevesebbet liheg a biciklisnél - Toyota Auris HSD-teszt

Toyota Auris HSD
Vágólapra másolva!
A hibrid Auris kicsit öreguras, de legalább megvan az az illúziónk, hogy védjük a környezetet. Nem ez a legolcsóbb hibrid autó, de ár-érték arányban verhetetlen, és nevetségesen kevés benzint fogyaszt városban.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az Auris HSD a jelenlegi legjobb ár-érték arányú hibrid autó
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Szeptember vége felé az Emberibb Parkolásért Mozgalom kiadott egy közleményt. Szerintük, ha a fővárosnak valóban fontos lenne a környezetvédelem, akkor dokkoló állomásokat létesítene, valamint parkolási kedvezményeket adna az elektromos illetve hibrid autóknak. Ez valóban a közeljövő egyik fontos teendője, a civil szervezet viszont a "mindenképpen környezetszennyező, alternatívát nem kínáló, szállításra és távolsági közlekedésre alkalmatlan kerékpározás" ellenében támogatná a hibrid és villanyautók elterjedését, mivel szerintük "a szén-dioxiddal szennyező kerékpárok ideje lejárt - akárcsak a hetvenes évek Ázsiájában".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nem látszik, de 15 mm-rel lejjebb ültették

A civil szervezet komolyan vette a Toyota legújabb reklámját, amelyben azzal hirdetik az új hibrid Aurist, hogy kevesebb szén-dioxidot bocsát ki álló helyzetből 50 km/órára gyorsulva, mint egy szén-dioxidot lihegő kerékpáros (feltehetően nem az álló helyzetből ötvenre gyorsuló kerékpárosra gondoltak). Ötletes reklám, de azért elhamarkodott döntés a környezetvédelemre hivatkozva néhány kilogrammos kerékpárokról több mint egytonnás, veszélyes anyagokkal teli kocsikba kívánni az embereket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A kis kék karral és a körülötte található kapcsolókkal lehet vezérelni az autót

A Toyota reklámja ugyanis tényleg csak egy kiváló marketingfogás, csupán arra hívták fel ötletesen a figyelmet, hogy a hibrid Auris képes szimplán elektromos hajtással is felgyorsulni 50 km/órára. Erre azonban már a Prius is képes volt, sőt még az elődje is, tehát nincs itt semmi nagy újdonság. Ráadásul mindezt csak kis gázzal, körülbelül két-három kilométerig tudja megvalósítani: ha jobban gyorsulnánk, vagy hosszabb távon gurulunk, a benzinmotor is beindul, és szennyez. Ráadásul - ahogyan arról korábban részletesen írtunk - az elektromos autóknak is van szén-dioxid kibocsátásuk.

Forrás: MTI
Az a környezetbarát energia, amely megújuló energiaforrásokból származik. Súlyos a lemaradásunk a legtöbb európai országgal szemben

Az elektromos energiát is nyilvánvalóan valamilyen erőműben állítják elő, és komoly vesztességgel jut el az autó akkumulátoráig. Így a számolt szén-dioxid-kibocsátás országonként változó, attól függ, mennyi a megújuló energiaforrások aránya. Hazánkban például 4,3 százalék volt ez az érték 2005-ben, 2020-ra a tervek szerint 13 százalék lesz.

Vagyis egyelőre az elektromos és hibrid autók sem jelentenek megváltást, talán egy fokkal kevésbé szennyezik a levegőt, mint a kizárólag belsőégésű motoros kocsik. A hibridek egy része ráadásul inkább csak a regisztrációs adón spórol számottevően - az új Toyota Auris HSD nem ilyen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A váltókar kivételével átlagos Auris-belső

Az újdonságról már szinte mindent elmondtunk a nemzetközi menetpróbáról szóló írásban, így most inkább az érdekes apróságokra hívnánk fel a figyelmet. Azt például eddig is tudtuk, hogy az Auris HSD-be szerelt hibrid hajtás teljes mértékben megegyezik a Priuséval, vagyis valódi különbségeket nem vehetnénk észre a két modell között. Pedig vannak. Időközben a Lexus CT200h is bemutatkozott ezzel a hajtással, a hivatalos mérések már ott is más értékeket mutattak.

Nehéz megállapítani, miért fogyasztott többet nálam az Auris, mint a Prius. A légellenállásban biztosan van különbség, a Prius 0,25-ös Cw értékét az Auris úgy sem tudja hozni, hogy lejjebb ültették a légellenállás csökkentése érdekében. A két deciliteres különbség nem nagy, de az látszott, hogy azokat az értékeket nem tudja produkálni, mint a Prius. A Toyota leírásában furcsa, hogy városban és országúton is 3,8 literes átlagot adnak meg, pedig utóbbi szinte lehetetlen. Azt sem értem, hogy a Priusnál magasabb szám szerepel, miközben a valóságban az fogyaszt jobban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
279 literes a csomagtartó. Éppen elég

Menetteljesítményekben elég nehéz lenne különbségeket észrevenni, hiszen mindkét jármű alapvetően az üzemanyag-takarékos, ezáltal langyos, vérszegény autózásra ösztönöz. Az Auris HSD egy másodperccel lassabban gyorsul álló helyzetből száz kilométer/órára, mint a Prius, pedig itt még nem számít annyit a légellenállás, a tömegben pedig maximum tíz kilogramm különbség van, az is az Auris javára. A mindennapok során viszont ebből semmi sem érzékelhető: az Auris körülbelül ugyanúgy gyorsul, mint a Prius.

Cikkajánló

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Világelsőségért tüntettek
a bicikliútra parkoló autósok

Beengedik a nagyok közé -
Toyota Prius-teszt

Hibrid csiga -
Honda Insight-teszt



Természetesen a legnagyobb hátránya a kisebb utastér: hátul nincs akkora lábtér, de azért korántsem szükségülések a hátsók, a csomagtartó viszont már kicsi. A 279 literes rés első látásra meghökkentő, alatta legalább van még egy használható rekesz. A Prius inkább praktikus szempontok szerint jobb választás, ám az Auris a jobb vétel: bevezető áron hatmillió forintért is hozzá lehet jutni (a tesztautó a legjobban felszerelt, csaknem 6,7 milliós példány volt), a Prius indulóára 7,575 millió forint.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Teljesen elektromos haladáskor nem szennyez, de az áram előállításával igen

Bár a legolcsóbb hibridajánlat továbbra is a Hondáé (Insight: 5,2 millió Ft), az technikailag nincs egy szinten a Toyota megoldásával. Az Auris vezethetőségben, praktikumban egy teljesen használható kompakt, miközben a menetteljesítményei jobbak, és a fogyasztása sem rosszabb, mint az Insighté. Akinek nem minden a száguldás, azoknak nagyon ajánljuk, nekik csak a kicsit keményebb futóműhangolás lehet zavaró. Minden más szempontból a nyugalom szigete az Auris HSD, amellyel akár hosszabb távra is el lehet indulni. Akkor talán még a hibrid komoly felára is megtérülne előbb-utóbb.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1798 cm3. Furat/löket: 80,5/88,3 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 73 kW (99 LE)/4000. Nyomaték: 142 Nm/4000. Villanymotor: állandó mágneses szinkronmotor, teljesítmény: 60 kW (80 LE), nyomaték: 207 Nm. Hibrid rendszer összteljesítmény: 136 LE. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4245/1760/1510 mm. Tengelytáv: 2600 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1515/1515 mm. Tömeg: 1380 kg. Terhelhetőség: 425 kg. Csomagtartó térfogata: 279 l. Üzemanyagtartály térfogata: 45 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,4 mp. Végsebesség: 180 km/óra. Átlagfogyasztás: 3,8 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 4,3 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 89 g/km.