Kis dízelek nagy csatája: Kia Rio-Suzuki Swift-Toyota Yaris összehasonlító teszt

2012.04.18. 13:09

Fotó: Nagy Attila [origo]
Ismerős a Swift-forma, modern a Kia-dizájn, konzervatív a Toyota

Vezetési élményt tekintve csak a harmadik helyet szerezhette meg a Kia, és nem csak azért, mert ennek van a leggyengébb motorja és a legnagyobb, a többiekénél közel egy mázsával nagyobb tömege. Kemény párnázású ülése egyértelműen a legkényelmetlenebb, bár az ülőlap kellően hosszú, a háttámla alakját nem sikerült tökéletesen eltalálni, ennél még a Toyotáé is sokkal jobb. Hatfokozatú váltója ugyan pontos, de lötyögősebb, mint a másik kettőben, emellett túl hátul van, nem esik tökéletesen kézre. Kormányának a fogása sem olyan jó, mivel a két küllő a középvonal alatt helyezkedik el, emellett az A-oszlop ebben is sokat kitakar. Viszont nagyon könnyű beállítani a tág határok között, hossz- és tengelyirányban is állítható kormányt, és a műszerfala is a Riónak a legszebb. Bár csupa kemény műanyagból áll, ezek minőségi, puha anyagnak néznek ki, ellentétben a Yaris és a Swift műanyagjaival, amelyek már ránézésre is olcsóbbak.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A Yarisnak van a legjobban sikerült futóműve, mégsem nagy élmény a vezetése

A Kia futóműve csak amolyan közepes, az az ember érzése, hogy nem sikerült a rugókat és a lengéscsillapítókat tökéletesen összehangolni, gyors irányváltáskor imbolyog és dől a kasztni, kis tempónál meg nem simítja ki elég jól az úthibákat. Viszont nagy tempónál is alig kell korrigálni a kormánnyal hosszú tengelytávjának köszönhetően. Bár a kormányzás erejét jól eltalálták, a visszajelzésekkel a Kia elektromos szervója fukarkodik a leginkább, a fék viszont ebben a legjobban adagolható. A háromhengeres motor kis hengerűrtartalmához képest derekasan helytáll, már 1700-tól elfogadhatóan húz, bár erősnek sosem tűnik, amit a bő 16 másodperces százra gyorsulási idő is jelez. Minden előzést kétszer is meg kell gondolni, azonos lóereje ellenére a Suzuki jóval dinamikusabb, nem beszélve a Kiához képest már-már sportautósan erős Toyotáról.

Melyikben jobb utazni?

Utasszemmel nézve a Yaris a legjobb választás. Motorja olyan csendes és vibrációmentes, mintha benzines lenne, futóműve elnyeli az úthibák nagy részét, és a szélzajt is jól elszigetelték, autópályán sem fárasztó benne az utazás. Utastere akkora, mint egy két generációval ezelőtti kompaktnak, hátul is jól ki lehet látni belőle, és a hátsó ülések is elég nagyok két felnőtt számára, és nincs mélyen az ülőpad, így a combot is megtámasztja. Csomagtere 286 literes, ami csak kettővel marad el a Kiáétól, itt viszont sokkal alacsonyabb peremen kell átemelni a csomagokat, és a dupla padló miatt sík felület jön létre a hátsó támlák lehajtásakor. A legtöbb rekesz és rakodóhely is a Toyotában volt.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Meglepően nagy hátul a Yaris, ezért csúsztatható hátsó ülést már nem is adnak hozzá

Helykínálatot tekintve a Rio egyenrangú partnere a Yarisnak, ami elvárható a 16 centivel nagyobb hossz és a hat centivel nagyobb tengelytáv ismeretében. Viszont csak válltérben nyújt többet nála, ami a Toyota ügyes csomagolását dicséri, a csomagtartók közötti kétliteres különbség elhanyagolható. Bár óriási a lábtér, hátul nem olyan jó ülni benne, mint a Yarisban, mert az ülések alacsonyabban vannak, és a hátsó ablak méretét feláldozták a dizájn oltárán, és a rugózás is pattogósabb. Viszont a zajszigetelés ebben is remekül sikerült, csak gyorsításkor hallatszik, hogy eggyel kevesebb henger dolgozik a Kiában, egyébként a motorja példásan csendes bemelegedés után, és a többi zajt is jól elszigetelték a kabintól. A háromhengeres vibrációi 2000-es fordulat alatt kellemetlenül rezgetik a kasztnit, és akkor is remeg egyet a Kia, amikor a start-stop rendszer leállítja és elindítja a motort.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Szinte lötyög az ember a tágas Kia hátsó sorában, de a szűk ablaknyílások zavaróak

Térkínálatot tekintve a Suzuki más ligában játszik, olyan, mintha egy kategóriával kisebb lenne a vetélytársaknál. Igaz ugyan, hogy ez a legkisebb, de csak 3,5 centivel rövidebb a Toyotánál, a tengelytávja viszont már 8 centivel marad el tőle. Ez szinte tökéletesen tükröződik a hátsó lábtér szűkösségén, de a fej- és válltér is ebben a legkisebb. Persze abszolút értelemben nem szűk a Swift utastere, érezhető a fejlődés a régihez képest, csak pechjére most a kategória két legnagyobbjához mértük. Ettől függetlenül nem rossz utazni benne, mert az ülései puhák és kényelmesek, és a futómű is komfortos futást biztosít, viszont a zajszint ebben a legnagyobb, bár ebből a szempontból is sokat javult elődjéhez képest. A Suzuki legnagyobb hátránya az apró, 211 literes csomagtartó, olyan kicsi, hogy az arasznyi kalaptartó fel sem emelkedik nyitáskor. Bővítéskor itt is nagy lépcső keletkezik a hátsó üléseknél, és a rakodóperem is magas, és a nyílás is szűk.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Kényelmes ülésekkel próbálja ellensúlyozni a szűkösségét a Suzuki

Melyik éri meg az árát?

Összeállítottunk egy extralistát, amelyről úgy gondoltuk, hogy a tipikus vásárló ezek nélkül nem venne ma már kisautót négymillió körüli összegért. Ebben a következők vannak benne: hat légzsák, menetstabilizáló rendszer, manuális klíma, két elektromos ablakemelő, központi zár, CD-lejátszó USB-csatlakozóval, fedélzeti számítógép, metálfényezés. Ahogy várható volt, a kívánt felszereltséggel a Suzuki a legolcsóbb. Csak egyféle felszereltséggel (GLX) kapható, de abban minden benne volt, ami kell, sőt még bőrborítású kormány és a ködfényszóró is belefért, felárat egyedül a metálfényezésért (95 ezret) kérnek, így a Swift ára 4,045 millió forintra jön ki.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Nagyobb autókban is elmenne a Swift remek formájú, puha tömésű ülése

Lehet, hogy sokan meglepődnek rajta, de a Kia Rio már nem tartozik az olcsó vételek közé (elődjét a 110 lóerős dízelmotorral hárommillióért is kínálták annak idején), a fejlődésével arányosan nőtt az ára is. A 3,99 milliós EX Limited felszereltséghez csak a 100 ezer forintos metálfényezést kellett hozzáadni, így a háromhengeres motorral a vételára 4,099 millió forintra jött ki, igaz, bőrkormány és térdlégzsák nélkül. Vannak ennél olcsóbb felszereltségi csomagok is, de azokhoz rendelni sem lehet légkondicionálót. A Rio kapható 1,4-es, négyhengeres, 90 lóerős dízelmotorral is, amely 200 ezerrel drágább az 1,1-esnél, viszont azzal is a leglassabb lett volna az összehasonlításban. A hármas legdrágábbja a Toyota Yaris, mivel a kívánt felszereltséggel (Eco A/C és VSC csomag) 4,34 millióra jött ki az ára. Viszont, aki megelégszik négy légzsákkal, és nem akar menetstabilizálót, ebből az összegből megspórolhat 175 ezer forintot, így már nagyon közel kerülnének egymáshoz az árcédulák.

Fotó: Nagy Attila [origo]
288 literével a Rio csomagtere hajszállal a legnagyobb, de a Yarisé könnyebben pakolható

Biztos kíváncsiak a fogyasztási adatokra. Leginkább a Rióét övezte nagy érdeklődés, mivel ezzel a motorral állítólag 3,2 literes átlagfogyasztásra is képes a fapados Eco felszereltséggel. Nálunk egy extrákkal jobban megpakolt verzió járt, de akkor is csalódás, hogy a koreai autó semmivel sem fogyasztott kevesebbet a másik kettőnél, pedig csak ebben volt motorleállító és regeneratív fékrendszer. Sőt a budapesti forgalomban a Suzuki volt a legtakarékosabb a maga 4,6-4,7 literes átlagával, a Rio és a Yaris étvágya egyaránt 4,8-4,9 liter körül mozgott. A Toyota katalógusában 3,9 literes vegyes átlagot adnak meg, a Suzukiéban 4,2 litert, ezek valószínűleg tarthatóak is, mivel országúton, nyugodt vezetéssel mindegyikkel le lehet menni 3,5 liter körüli értékre.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A Suzukiba nem sok csomag fér. Mindháromban szükségpótkerék rejlik a csomagtér alatt

Összegzés

Egyértelmű, hogy hatalmas fejlődésen mentek át a kisautók az elmúlt években. Simán elérik az egy-két generációval korábbi kompaktok szintjét. Szinte ugyanakkora hely van bennük, csendesek, biztonságosak és jól felszereltek, bírják az autópályázást is, miközben a dízelmotorral takarékosak és nyomatékosak is. Igaz, a hasonló erősségű benzinmotorokhoz képest a Toyotánál és a Suzukinál bő félmillió, a Kiánál 400 ezer forinttal adják drágábban a dízeleket, de ezt a különbséget 60-70 ezer kilométer alatt visszahozza a kisebb fogyasztás, és a használtpiacon is többet érnek később.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A Kia a formájával, a térkínálatával és a hosszú garanciájával hódíthat

A teszt győztese a Yaris lett, mivel a kis külső méreteket hatalmas belső térrel és tágas csomagtartóval kombinálta, ennek a legjobb a motorja, a váltója, és a futóműve is, és az összeszerelési minősége is kimagasló, emellett csendes, és erőfölénye ellenére alig fogyaszt többet a másik kettőnél. Nem csoda, hogy a hármas legdrágábbja, de használtan is szinte biztos, hogy ez fogja tartani a legjobban az árát. Komoly gyengesége nincs, de meg kell említeni, hogy sem a megjelenése, sem a vezethetősége nem jobb az átlagosnál, és a műszerfala is olyan, minta összecsapták volna a formatervezők. Talán fura volt nekik, hogy már nem középre tett digitális műszerfalat kell tervezniük, mint az előző két Yaris esetében. Ha kicsivel tágasabb lenne, akkor az agilis, jó útfekvésű, de emellett roppant jó ülésekkel és komfortos futóművel is rendelkező Swift lenne a második, de így a dobogó képzeletbeli második fokát át kell engednie az összehasonlítás legjobban kinéző és legtágasabb autójának, a Kia Riónak. A koreai mellett szól még a könnyű kezelhetősége, szép műszerfala és a hét év garancia is, viszont a motorja gyenge, és alul vibrál, és vezetni továbbra sem nagy élmény.

Műszaki adatok Kia Rio 1.1 CRDi Suzuki Swift 1.25 DDiS Toyota Yaris 1.4 D-4D
Hengerűrtartalom 1120 cm3 1248 cm3 1364 cm3
Furat/löket 75,0/84,5 mm 69,6/82 mm 73/81,5 mm
Hengerek/szelepek száma 3/12 4/16 4/8
Max. teljesítmény 55 kW (75 LE)/4000 55 kW (75 LE)/4000 66 kW (90 LE)/3800
Max. nyomaték 170 Nm/1500 190 Nm/1750 205 Nm/1800-2800
Sebességváltó hatfokozatú manuális ötfokozatú manuális hatfokozatú manuális
Fékrendszer elöl/hátul hűtött tárcsa/dob hűtött tárcsa/dob hűtött tárcsa/dob
Méretek, tömegek
Hosszúság 4045 mm 3850 mm 3885 mm
Szélesség 1720 mm 1695 mm 1695 mm
Magasság 1455 mm 1510 mm 1510 mm
Tengelytáv 2570 mm 2430 mm 2510 mm
Nyomtáv elöl/hátul 1520/1525 mm 1480/1485 mm 1460/1445 mm
Csomagtartó mérete 288 liter 211 liter 286 liter
Üzemanyagtartály mérete 43 liter 42 liter 42 liter
Üres tömeg 1155 kg 1065 kg 1060 kg
Terhelhetőség 412 kg 495 kg 465 kg
Menetteljesítmények, fogyasztás
Legnagyobb sebesség 161 km/h 165 km/h 175 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra 16,4 s 12,7 s 10,8 s
Fogyasztás, vegyes 3,2 l/100 km (ISG-vel) 4,2 l/100 km 3,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,8 l/100 km 4,7 l/100 km 4,8 l/100 km
Szén-dioxid-kibocsátás 85 g/km (ISG-vel) 109 g/km 104 g/km
- -
Alapár 3 499 000 Ft (Eco) 3 950 000 Ft (GLX) 3 780 000 Ft (Eco)


Előző
  • 1
  • 2
Következő