65 éve tartunk jobbra

2006.07.04. 9:36

A közlekedési tárca 1939 júniusában döntött az áttérésről, a háború miatt ez két évet késett. Az 1941. június 26-i 187 000/1941. BM-rendelet szerint az áttérés két lépésben történt. Július 6-án hajnali 3-kor Budapestet és környékét kivéve az egész országban, november 9-én hajnali 3-kor pedig a fővárosban és környékén tértek át a jobboldali rendre. Az előmunkálatokat áprilisban kezdték, a rádió figyelmeztette a lakosságot, a lapok tájékoztató cikkeket közöltek, az iskolák az új rendet elmagyarázták a gyerekeknek. Július 6-tól a Budapest körüli határvonalon burkolati jelek, táblák terelték a járműveket megfelelő sávokba. Az áttérés simán lezajlott, csak egy baleset történt: egy fehérvári kalauz a lezárt baloldali ajtónak dőlve kiesett a járműből.
   
A főváros közlekedési vállalatai és hatóságai is készültek a váltásra. A tömegközlekedés november 8-án 23 órakor leállt, hajnalig elvégezték a műszaki átalakításokat. Az átállás nem okozott gondot a Beszkárt villamosainál, ezeknek ugyanis mindkét oldalon volt ajtaja, de a buszok másik oldalán ajtót kellett vágni, a költség 12 millió pengő volt. (A fogatoknál a korábbi jobboldali hajtóülés maradt meg.)
   
Hazánkban a vasút kétpályás vonalain 1855-től volt jobboldali rend, a gödöllői HÉV ma is baloldali irányát kivéve, s 1973-ig a kisföldalatti közlekedési iránya is baloldali volt. Svájc és Franciaország vasútjai ma is baloldalt futnak. A repülés egységesen jobb irányú kerülést alkalmaz, a hajózás kikerülési iránya is a jobb. Nagy-Britannia a bal oldal mellett maradt, s gyarmatain is ezt vezette be. A brit közlekedési rend idővel kisebbségbe került, a jobb oldali közlekedés bevezetésének jelképes jelentősége is volt, ezzel rázták le az angol gyarmati múlt utolsó láncait.
   
Egyesek szerint a baloldali rend biztonságosabb, a legtöbb embernek a látásban is a jobb oldala domináns, amely baloldali forgalom esetén jobban becsül távolságot, sebességet. Ma az alábbi országok élnek balra hajts szerint: Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahama-szigetek, Banglades, Barbados, Bermuda, Bhután, Botswana, Brit Virgin-szigetek, Brunei, Ciprus, Csatorna-szigetek, Dél-Afrika, Dominikai Közösség, Falkland-szigetek, Fidzsi-szigetek, Grenada, Guyana, Hongkong, India, Indonézia, Jamaica, Japán, Kajmán-szigetek, Kenya, Lesotho, Makaó, Malawi, Malajzia, Málta, Mauritius, Montserrat, Mozambik, Nagy-Britannia, Namíbia, Nepál, Pakisztán, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Seychelles-szigetek, Sri Lanka, Saint Kitts és Nevis, Saint Helena, Saint Lucia, Saint Vincent, Suriname, Szingapúr, Szváziföld, Tanzánia, Thaiföld, Tonga, Trinidad és Tobago, Uganda, Új-Zéland, Zambia és Zimbabwe.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK