WRC: Citroën kettős győzelem, Loeb hibátlan

Vágólapra másolva!
Hirvonen szombati kiesése után a rövidke záró napon a második gyári Ford is megadta magát, de Latvala legalább folytatni tudta. Loeb újabb győzelmet aratott, a helyi Villagra negyedik lett.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Úgy tűnik, Loeb komolyan veszi azt a tervét, mely szerint idén az összes futamot megnyeri. Egyelőre ötből ötnél tart


Vasárnap négy rövidebb gyorsasági, és a szuperspeciál szerepelt a programban, papírforma szerint így nem nagyon változhatott volna a sorrend. Az élet azonban felülírta a valószínűnek látszó befutót, Latvala autója már az első szakaszon elromlott. Egy ugrató után elnémult a Focus WRC, elment a benzinnyomás. A finn mindent megpróbált a hiba elhárítására, végül újraindította az autó elektronikus rendszerét, és tudta folytatni a versenyt - csak addigra eltelt nyolc perc. Hiába vigyázott annyira két napig autójára a Ford második számú pilótája, a dobogós helyről ezzel le kellett mondania. A gyorsaságit Loeb nyerte, aki nem lazított, mert tudta jól, hogy egy defekt vagy bármilyen apró probléma gyorsan eltüntetheti egy perces előnyét.

Latvala a hetedik helyig esett vissza, s ennek talán az így harmadikká előlépő Petter Solberg örülhetett a legjobban. Nem sokáig élvezhette a hat pontot érő pozíciót, a következő pályán a Xsara WRC is elromlott, neki is az üzemanyagellátása ment tönkre. A hétvégén a lelkét kitevő versenyző navigátorával nekiesett hogy megjavítsa a kocsit, de nem jártak sikerrel. Ami neki bánat volt, bátyjának szerencse, Henning örökölte öccsétől a harmadik helyet. Ezen a szakaszon is a két Citroën volt a leggyorsabb, Loeb-Sordo sorrendben.

Forrás: [origo]

Matthew Wilson nagyon megbízhatóan szerepel az utóbbi időben, ez is hozzájárul a Stobart remek helyzetéhez a gyártók közt. Alig pár ponttal maradnak le a gyári Ford csapat mögött


A hétralévő két pályán már az óvatosság volt a jelszó, aki eddig eljutott, már nem szeretett volna kiesni. Intő példa volt a mezőny számára Latvala és Petter Solberg esete, ennek megfelelően senki sem kockáztatott, "minden mindegy" alapon épp a fordos finn futotta mindkét szakaszon a legjobb időt. A szuperspeciál volt már csak hátra, de még ekkor is volt, akit balszerencse ért: Ogier - aki szombaton egyszer már kiesett - autójának az önindítója romlott el, emiatt a fiatal pilóta a hetedikről a kilencedik helyre esett vissza.

Loeb simán nyert Argentínában is, és hibátlan mérleggel vezeti a bajnokságot, közeledve a féltávhoz. Sordo második helyével átvette ugyanezt a pozíciót a kieső Hirvonentől összetettben is. Henning Solberg lett a harmadik, negyediknek az így élete legjobbját elérő Villagra érkezett, akit sokáig éltettek szurkolói. Wilson nem túlságosan örült az ötödik helynek, szeretett volna eggyel feljebb lépni, de nem sikerült neki. Latvala annak örülhet, hogy három ponttal térhet vissza Európába, és hogy ezúttal sértetlenül vitte célbe a Focust. A sok kieső miatt a hetedik hely - igaz, 23 perces hátránnyal - egy PWRC-s autónak jutott, a kategóriát nyerő Al-Attiyahnak. Nyolcadik, ezzel egy világbajnoki pont büszke tulajdonosa pedig a helyi Marrchetto, aki csak ezen a futamon indult el Lancer Evojával. A Citroën a kettős győzelemmel nagyon elhúzott a gyártóknál, toronymagasan vezetik a tabellát.

Forrás: [origo]

Villagra a helyi hős, élete legjobb eredményét érte el a negyedik hellyel. Több százezer néző szurkolt neki a három nap során


A már említett katari Al-Attiyah győzött PWRC-ben Ligato és Arai előtt, Mayer Gáborék az utolsó, de három pontot érő hatodik helyen értek be, így összesen már négy egységnél tartanak. A JWRC mindhárom résztvevője célba ért, Kosciuszko győzelmével összetettben is átvette a vezetést.

A sorozat visszaköltözik az öreg kontinensre, a következő futam Szardínia szigetén lesz, négy hét múlva.

A verseny végeredménye:

1.Loeb/Elena Citroën C4 WRC 3:57:40,3
2.Sordo/MartiCitroën C4 WRC +1:13,1
3.H.Solberg/MenkerudFord Focus RS WRC+4:04,1
4.Villagra/Perez Companc Ford Focus RS WRC+5:59,7
5.Wilson/ScottFord Focus RS WRC +6:10,9
6.Latvala/AnttilaFord Focus RS WRC+9:50,0
7.Al-Attiyah/BernacchiniSubaru Impreza N14+23:11,6
8.Marrchetto/DiazMitsubishi Lancer Evo IX+23:34,3



PWRC:

1.Al-Attiyah/BernacchiniSubaru Impreza N144:20:51,9
2.Ligato/GarciaMitsubishi Lancer Evo IX +2:12,9
3.Arai/MacNeallSubaru Impreza+6:26,0
...
6.Mayer/TagaiSubaru Impreza+42:04,4



JWRC:

1.Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 4:42:28,8
2.Burkart/KölbachSuzuki Swift S1600+1:21,8
3.Bettega/ScattolinRenault Clio S1600+6:53,2



A világbajnokság állása:

1.Loeb/Elena Citroën C4 WRC 50 pont
2.Sordo/MartiCitroën C4 WRC 31
3.Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC '0830
4.H. Solberg/Menkerud Ford Focus RS WRC '08 20
5.P. Solberg/MillsCitroën Xsara WRC 14
6.Wilson/Scott Ford Focus RS WRC '08 12
7.Latvala/Anttila Ford Focus RS WRC '08 9
8.Villagra/Perez CompancFord Focus RS WRC9





A világbajnokság állása, gyártók:

1.Citroën Total World Rally Team 82 pont
2.BP Ford Abu Dhabi Rally Team 43
3.Stobark VK M-Sport World Rally Team 37
4.Citroën Junior World Rally Team 13
5.Munchi's Ford World Rally Team 12



A világbajnokság állása, PWRC:

1.Araujo/Miguel Mitsubishi Lancer Evo IX 23 pont
2.Al-Attiyah/Bernacchini Subaru Impreza N1421
3.Sandell/Axelsson Skoda Fabia S2000 20
...
11.Mayer/TagaiSubaru Impreza4



A világbajnokság állása, JWRC:

1.Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 28 pont
2.Burkart/Kolbach Suzuki Swift S1600 24
3.Prokop/TomanekCitroën C2 S1600 18