Nyolcezer autós fennakadt a rendőrségi hálón

Vágólapra másolva!
Több mint ezer biztonsági övet nem használó autóst bírságoltak meg a rendőrök a háromnapos akciójuk során. Egyéb szabályszegések miatt ezenfelül hétezernél is több autós ellen indítottak valamilyen eljárást.
Vágólapra másolva!

Fotó: Mudra László [origo]
Többen azt állították a rendőrök háta mögött, hogy városban sosem kapcsolják be az övet

A biztonsági öv és gyerekülés használatát ellenőrizte egy európai kampány részeként az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) múlt hét közepén. Az akcióban részt vevő mintegy 2500 rendőr összesen 1049 olyan autóst állított meg három nap alatt, akinek nem volt bekapcsolva az öve - olvasható a rendőrség honlapján.

Sokkal kevesebben akadtak fenn a hálón azok közül, akik "elmulasztották használni a gyermekbiztonsági rendszert". Mindössze 44 sofőr ellen indítottak eljárást emiatt, holott ezen a területen nagyobb a lemaradás, mint az övhasználatnál. Utóbbi esetében 77 százalék a hazai átlag (az Európai Unióban 90-95 között van), gyerekülésben pedig 100 gyerekből csak 68 utazik nálunk (az EU-ban 90 százalék körüli ez az arány).

Nézze meg az ellenőrzésen készült videónkat!

Miközben az akció hivatalosan erre a két területre koncentrált, a rendőrök számos más szabálytalanság miatt bírságoltak és indítottak eljárásokat. Összesen 2356 helyszíni bírságot róttak ki, 4137 közigazgatási eljárást és 831 szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Az övet nem használók tízezer forintos csekket kapnak postán.