[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Út a krokodilok lakta mocsárig

Ballai Vince2008. 01. 11., 12:25Utolsó módosítás: 2008. 01. 11., 23:37

Franciaország

Majdnem hat és félszer nagyobb Magyarországnál, és majdnem ennyivel többen is lakják. Az egy főre eső GDP itt is közel kétszerese a hazainak. A hatszögű országot nyugatról az Atlanti-óceán délről a Földközi-tenger hullámai nyaldossák, délkeletről az Alpok, délnyugatról a Pireneusok előhegyei határolják. Egykori gyarmatbirodalmából főként a karibi térségben maradtak meg darabok, de az Indiai-óceánon is akad egy-két sziget, amely francia területnek számít.

A frank birodalom nyugati részéből kialakult állam mindig is Európa leghatalmasabb nemzetei közé tartozott, Napóleon a 18.-19. század fordulóján már megpróbálkozott a kontinens egyesítésével is. Gyarmatbirodalma révén világhatalom volt. A 20. századi világháborúkból győztesen került ki, ám egykori hatalma töredékére csappant, jóllehet így is a világ vezető államai közé tartozik. Bő egy évszázad alatt lett királyságból köztársaság, majd megint királyság, később alkotmányos királyság, és elnöki köztársaság. A második világháború után példátlan békülési erőfeszítések nyomán Németországgal együtt az európai egyesítés egyik előrelendítőjévé vált.

Franciaország a világ legfejlettebb államai közé tartozik, ám komoly gondokkal küzd többek között a bevándorlás, a megszaladt államadósság, a közszféra hatalmasra duzzadt létszáma és az egyensúlyát vesztett nyugdíjrendszer miatt. Állandó, általában zavargások képében előtörő problémát jelent a nagyvárosok peremvidékén szegényes körülmények között élő, zömében bevándorlókból álló alulképzett, nagyrészt munkanélküli társadalmi csoport.

Forrás: [origo]

Vezetője a magyar felmenőkkel rendelkező konzervatív köztársasági elnök, Nicholas Sarkozy, akit tavaly májusban választottak meg. A közbeszédet az elnök dominálja. A hivatalát a közszféra megreformálásával, erőteljes leépítésekkel, és a magyarországihoz hasonló mértékű államadósság lefaragásának céljával átvevő Sarkozy intézkedései ellen hatalmas sztrájkhullámban tiltakoztak tavaly novemberben. Hatalmát nem sikerült megingatni, bár népszerűsége esik. A napokban a francia közszolglati média átalakításának állt neki, de keményített a bevándorlási jogszabályokon is. Élénken foglalkoztatja a közvéleményt szerelmi élete. Feleségével tavaly szakított, az év végi szünidő alatt topmodellből lett zenész kedvesével utazgatott a Közel-Keleten.

  1. Olaszország
  2. Franciaország
  3. Spanyolország
  4. Marokkó
  5. Nyugat-Szahara
  6. Mauritánia
  7. Mali
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»