[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Út a krokodilok lakta mocsárig

Ballai Vince2008. 01. 11., 12:25Utolsó módosítás: 2008. 01. 11., 23:37

Spanyolország

A területét tekintve ötmagyarországnyi országban négyszer annyian élnek, mint itthon. A Fölközi-tenger és az Atlanti-óceán között fekvő Ibériai-félszigeten Portugáliával és Gibraltárral osztozik. Egy főre eső GDP-je valamivel több mint két és félszerese a hazainak. Klímája mediterrán, illetve nyugati partján óceáni, az északon fekvő Pireneusokban magashegyi.

A középkorban sokáig arab uralom alatt álló ország a nagy felfedezéseket követően világhatalommá nőtt, ám a tengerek feletti uralmat a 16. 17. században elragadta az elkényelmesedő királyságtól Anglia. A 20. század világháborúiban semleges maradt, de 1936-39 között polgárháború dúlta fel. A hetvenes évek közepéig elkerülte a demokrácia. Franco diktatúrájának terhét máig cipeli a társadalom, ám a diktátor halálát követő gazdasági modernizáció nyomán Európa egyik ledinamikusabban fejlődő országává lett.

Az alkotmányos monarchia államfője a január elején 70. életévét betöltött II. János Károly király. Miniszterelnöke a baloldali Jose Luis Rodriguez Zapatero, aki a 2004-es választáson került hatalomra.

Spanyolország földrajzi helyzete folytán rendkívül vonzó az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók számára, de nagy tömegekben érkezik kelet-európai munkaerő is az új uniós tagországokból. Komoly belpolitikai problémát okoznak a szélsőséges iszlám csoportok, amelyek négy éve európa egyik legvéresebb robbantásos merényletét követték el Madridban, de állandó fenyegetést jelentenek a függetlenségért küzdő, gyakran kisebb robbantásos merényleteket elkövető baszk szakadárok is.

Forrás: [origo]

A közvéleményt többek között a március 9-i álatlános választásokra való készülődés, illetve az abortuszklinikák sztrájkja köti le. A közvélemény-kutatások alapján Zapaterónak esélye van duplázni, ám tavaly év végére megtorpant az impozáns gazdasági fejlődés, ami rontja helyzetét. Kormányzása alatt hárommillió új munkahelyet teremtettek, csökkentették az adóterheket, ugyanakkor a kötségetési deficit jelenleg megközelíti a 10 százalékot, tíz éve most a legmagasabb az infláció, és újra nőni kezdett a munkanélküliség. A abortuszok elvégzésére jogosult sztrájkoló klinikák nagyobb védelmet követelnek a terhességmegszakítást ellenző csoportokkal szemben, amelyek gyakran támadnak rájuk és dolgozóikra.

  1. Olaszország
  2. Franciaország
  3. Spanyolország
  4. Marokkó
  5. Nyugat-Szahara
  6. Mauritánia
  7. Mali
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»