[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Út a krokodilok lakta mocsárig

Ballai Vince2008. 01. 11., 12:25Utolsó módosítás: 2008. 01. 11., 23:37

Marokkó

Több mint háromszor annyi lakosa van, mint Magyarországnak, akik négy és félszer akkora területen élnek Afrika északnyugati csücskén - ha nem számítjuk hozzá Nyugat-Szaharát, amelynek jelentős részét megszállás alatt tartja. Nyugat-Szaharával együtt területe hét Magyarországot is kitesz. Az egy főre eső GDP nagyjából negyede a hazainak. Területének jelentős része hegyes völgyes, az Atlasz bérceit nyugat felé óceánparti síkságok váltják fel, északon Európától a Gibraltári szoros választja el, dél és kelet felé a hegyekbe és a Szahara kősivatagjába vesznek határai.

A térség berber lakosait az iszlám 7. századot követő terjedése idején erős arab befolyás érte. Mai arab elnevezése is ebből korból ered, azt jelenti: nyugati királyság. Az iszlám hitre tért és arabizálódott berberek uralma alatt jelentős helyi hatalommá vált az ország, egy időben az Ibériai-félsziget jelentős része is uralma alatt volt. Az újkorban azonban az európai terjeszkedés áldozatává vált: előbb a portugálok hódították el óceáni partvidékét, majd a spanyolok szállták meg északi részét, 1912-ben francia protektorátussá lett.

Marokkó különös ellentmondások országa, ahol a nép és a király (V. Mohamed szultán) együtt robbantott ki forradalmat (a francia protektorátus ellen) 1955-ben. A legnyugatibb iszlám ország az Egyesült Államok egyik legmegbízhatóbb nem NATO-beli szövetségese. Az USA legrégebbi, folyamatosan érvényben lévő baráti egyezményét Marokkóval kötötte 1786-ban, előtte Marokkó volt az első ország, amely 1777-ben elsimerte az akkor alakuló Egyesült Államokat. A középkortól kezdve ez volt az az iszlám ország, ahol a legjelentősebb zsidó közösség élt. Forró éghajlata ellenére itt található Afrika legmagasabban fekvő sípályája. Az ország az egyik fő kiindulópontja az Európába tartó afrikai menekülteknek. Egyben a világ egyik legjelentősebb hasistermelője: a hippikorszakban legendássá vált Marrakech-expressz földje és a világ egyetlen olyan országa, amelynek zászlaján mágikus szimbolum díszeleg.

Marokkó kiemelkedik a többi iszlám ország közül emberi jogi és gazdasági-politikai reformjai révén is. Nők jogait védő törvényt hoztak, működő ellenzék van, ám az iszlám szélsőségesek elleni akciók és a nyugat-szaharai megszállás miatt sokszor éri kritika a jogvédők részéről. Vannak területi vitái északon is: a Földközi-tenger partján fekszik két olyan városállam, amely spanyol fennhatóság alá tartozik, de nem ismerik el több sziget európai ellenőrzését sem. A király 1999 óta VI. Mohamed, aki tavaly szeptemberben nevezte ki Abbasz El Fasszit miniszterelnöknek, miután pártja megnyerte a felsőházi választásokat.

Forrás: [origo]

A közbeszéd manapság egy Algériában épülő hatalmas bevásárló és szórakoztató központról (a világ harmadik legnagyobb mecsetével), a Nyugat-Szahara függetlenségért küzdő Polisario-fronttal folytatott, de meghiúsult tárgyalásokról folyik, illetve a lefújt Dakar rali híre felett ingatják a fejüket a helyiek.

  1. Olaszország
  2. Franciaország
  3. Spanyolország
  4. Marokkó
  5. Nyugat-Szahara
  6. Mauritánia
  7. Mali
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»