[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Út a krokodilok lakta mocsárig

Ballai Vince2008. 01. 11., 12:25Utolsó módosítás: 2008. 01. 11., 23:37

KÉPGALÉRIA

Nyugat-Szahara

Ilyen ország nincs is. Marokkó szerint ez Marokkó része, de Mauritániát se kéne sokat nyaggatni, hogy bevállalja. A Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő algériai központú Polisario Front azonban ezt vitatja. A több mint két és fél magyarországnyi terület szinte teljes egészében kopár kősivatag, ahol  körülbelül annyian élnek (közel 400 ezer ember) mint Budán - Óbuda nélkül.

Megművelhető része nincs, az év több mint felében száraz, porral telített sivatagi szél, a harmattan fúj. Ez sokszor egészen Dél-Amerikáig hordja a Szahara szemetét. A néhány Atlanti-óceán partján fekvő városból és pár oázisból álló térséget főleg nomád állattenyésztő törzsek lakják, gazdasági jelentőségét az itt található gazdag foszfátlelőhelyek adják.

A területet uraló spanyolok 1975-ben vonultak ki miközben Marokkó 300 ezer katonája alig várta, hogy bevonuljon. A Polisario Front északon a marokkóiak, délen a mauritániaiak ellen fordult, és kikiáltotta a Szahravi Arab Demokratikus Köztársaságot (SADR). 1979-ben a felkelők egyezségre jutottak Mauritániával, aminek következtében az kivonta haderejét, ám a megüresedő területet Marokkó nyomban megszállta. A bevonulást egyetlen állam sem tekinti jogosnak, míg a SADR létét több tucatnyi - jellemzően harmadik világbeli - ország ismeri el.

A Polisario Front véres gerillaháborút viselt a marokkóiak ellen, amelynek 1991-ben tűzszünet vetett véget, ezt az ENSZ békefenntartói ellenőrzik. A gerillák távoltartására Marokkó hatalmas erődrendszert húzott fel a sivatagban, a Bermnek nevezett, homokból és kövekből rakott három méteres fal 2500 kilométer hosszan kígyózik a Szaharában. A helyiek gyakran panaszkodnak arra, hogy a marokkói kormány erőszakos betelepítési politikát folytat, hogy egy esetleges jövőbeni népszavazáson többségben legyenek a Marokkóhoz való csatlakozásra szavazók.

Forrás: [origo]

A közbeszédet feltehetően a Marokkónál már említett sikertelen tárgyalások uralhatják, de megbízható helyi hírforrás híján ez bizonytalan.

  1. Olaszország
  2. Franciaország
  3. Spanyolország
  4. Marokkó
  5. Nyugat-Szahara
  6. Mauritánia
  7. Mali
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»