[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Út a krokodilok lakta mocsárig

Ballai Vince2008. 01. 11., 12:25Utolsó módosítás: 2008. 01. 11., 23:37

Mauritánia

A Magyarországnál tízszer nagyobb területű országban csupán másfél budapestnyi ember él. Ez a CIA adatai szerint a világ egyik legtisztábban muszlim országa: a lakosság 100 százaléka iszlámhívő. Területének háromnegyede oázisokkal pöttyözött sivatag és félsivatag. Egyetlen olyan folyója van, amelynek medrében egész évben van víz, a világon itt az egyik legalacsonyabb az egészséges ivóvízhez jutó lakosság aránya (37 százalék). Az ország egyes vidékein évekig nem esik. Lapos, legmagasabb pontjánál még a Kékestető is magasabb.

Bőséges vasréckészletei és gazdag atlanti-óceáni halászhelyei nyújtanak némi bevételt, ám a gyakori szárazságok és rossz gazdaságpoilitika miatt rendkívül eladósodott. A gazdasági felemelkedés reményét a 2001-ben partjainál talált, költségesen, de az olaj drágasága miatt nyereségesen kiaknázható oljakészletek nyújtják. Egy főre eső GDP-je a hazainak alig hetede.

1960-ban Franciaországtól szerezte meg függetlenségét, első elnöke Moktar Ould Daddah egypártrendszere 1978-ban vértelen puccsal ért véget. Daddah a Nyugat-Szahara déli részéért folytatott háborúba bukott bele. Az 1978-as eseményeket újabb puccsok követték, az első szabadnak és nyíltnak tekintett választásokat 2001-ben tartották, de 2005-ben újabb puccs következett. Az országot irányító katonai bizottság 2007-re teremtette meg a körülményeket egy újabb parlamenti- és elnökválasztásra. Ekkor választottak első alkalomal közvetlenül elnököt. A nyertes egy függetlenként induló, korábban több alkalommal miniszterként szolgáló, majd többek között korrupció miatt leváltott, a köztes időt külföldi cégek tanácsadjókaként szolgáló közgazdász, Szidi Ould Sejk Abdallahi nyerte.

A társadalam erősen megosztott, a politikai életben domináns északi arab-berber lakosság és a déli fekete afrikaiak között feszült a viszony. Máig élő gyakorlat a rabszolgatartás. Az ország fővárosa, Nuvaksott az Európába vágyakozó illegális bevándorlók egyik fő kiindulási pontja.

Forrás: [origo]

Mauritánia radikálisai a Dakar rali idei futamának kerékkötői. Decemberben lőfegyverekkel lemészároltak egy öttagú piknikező francia családot - csak az apa élte túl az akciót. A fegyveresek után hajtóvadászat folyik, amibe bekapcsolódott a déli szomszéd Szenegál, illetve a keletre fekvő Mali is. Eddig kilenc embert fogtak el a gyilkossággal kapcsolatban.

  1. Olaszország
  2. Franciaország
  3. Spanyolország
  4. Marokkó
  5. Nyugat-Szahara
  6. Mauritánia
  7. Mali
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»