Út a krokodilok lakta mocsárig

Vágólapra másolva!
Magyarországot és Ausztriát nem számítva hat és fél országon át vezet az út Bamakóba. Ismerje meg az útba eső országokat, amelyeken át eljutunk a krokodilok lakta mocsárig!
Vágólapra másolva!

Olaszország

Majdnem hatszor többen élnek itt, mint Magyarországon de csak háromszor akkora területen. Az egy főre eső GDP közel kétszerese a hazainak. A Földközi-tengerbe benyúló félszigeten fekvő ország földrajzi értelemben jól el van látva: akad itt tengerpart dögivel, van termékeny síkság, lágy dombok és zord bércek.

A dicső ókor örökségét babusgató olasz csizma kisebb fejedelemségei és királyságai a 19. század közepén egyesültek II. Viktor Emánuel alatt. Ekkor már vagyoni helyzethez és iskolákhoz kötött szavazati jogon alapuló, de működő parlamenti demokráciája volt királlyal. Ezt az 1920-as években a fasiszta Mussolini számolta fel. A második világháborúban a vesztes oldalon állt, de mára a vezető európai országok egyike, amelynek jelentős szerepe volt a kontinens egyesítésében.

Miniszterelnöke a baloldali Romano Prodi, aki 2006-ban rendkívül szoros választáson váltotta le a korábbi jobboldali-populista Silvio Berlusconit. Kormánya a kiegyenlített erőviszonyok miatt ingatlan volt egy éve le is mondott, de Giorgio Napolitano államfő pár nappal később ismét Prodit bízta meg az újabb kormány megalakításával.

Olaszország, noha gazdaságilag jobban áll Magyarországnál, számos problémával küzd: komoly ellentét feszül a fejlettebb északi területek, illetve a szegény dél között. Az országba tömegével érkeznek az illegális bevándorlók Észak-Afrika felől, de feszültségeket kelt a nagy tömegű kelet-európai bevándorló jelenléte is. Komoly befolyással rendelkezik a szervezett alvilág. Tavaly év végén pedig az sokkolta az olaszokat, hogy az EU-átlaghoz viszonyítva a spanyolok már jobban élnek, mint ők. De azért Olaszország még benne van a világ tíz legnagyobb gazdaságában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ország nagy részét ezekben a napokban elsőorban a saját hulladékában fulladozó Nápoly foglalkoztatja. A délolasz nagyváros környékén megteltek a szemétlerakók, a környezetvédők nem engednek újakat nyitni, a kukások nem dolgoznak, a városban hegyekben áll a szemét. A kormány szerdán úgynevezett "szemét-cárt" nevezett ki, akinek feladata a helyzet rendezése lesz. Gianni De Gennaro volt országos rendőrfőkapitány négy hónapot kapott erre.