A hasiskirályság bugyrai

Vágólapra másolva!
Igazolta hírét Marokkó, pofonegyszerű hasishoz jutni. Teszteltünk egy helyi borbélyt, és már az Atlaszon át robogunk a Szahara felé. Az aszfaltcsík széles és hepehupás. Általában mi térünk ki a szembejövők elől.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ln8yda26y7JEW2gL
Vágólapra másolva!

Áli! - kiabált a fiatalember lefelé a meredek, girbegurba nadori utcácskába, majd intett, hogy arra menjünk. A fiú pár társával álldogállt az egyik kapu előtt, az utcalámpa fénykörén kívül. Előtte csak annyit mondtunk nekik: "Ca va! Hasis?"

Lesétáltunk egy kis sarki bolt felé. Egy vékony, magas, de görnyedt és egy kicsit vaskosabb, alacsony fiatal jött oda hozzánk. Kezükkel mutogattak, kövessük őket, és befordultunk utánuk egy sötét sarkon. "Smoke cocain, heroin?" - kérdezte a magasabb kivillantva barnuló fogait. Vigyorogva ingattuk a fejünket - "Hasis". Akkor visszafordultak, hívtak megint maguk után.

Visszamentünk az előbbi utcába, ahol jött egy harmadik, vékonydongájú 20 év körüli srác. Franciául csak egy-két szót tudunk, így papírfecnire írtuk fel, mennyit szánunk egy adagra: 50 dirhemet. A fiú kijavította százra. Rábólintottunk. Elszaladt. A barnafogú megint megkérdezte: "Heroin, kokain?" - de újra elutasítottuk.

Hívtak magukkal egy harmadik utcába. Ott előkerült az előző fiú. Kezembe nyomta a csomagot, eltette a százast, és elment. Musztafa és Abdillah - időközben bemutatkoztak - velünk maradt, és egy darabig kísért. "Heroin, kokain?" - kérdezte meg ismét Musztafa. Újfent elutasítottuk. Akkor elmutogatta, hogy ő bizony él ilyen anyagokkal. Aztán élénken érdeklődni kezdtek, melyik hotelben lakunk, és Musztafa megmutatta a személyi igazolványát. Végül elbúcsúztak.

Mindössze ennyi kell ahhoz, hogy hasishoz jusson az ember Marokkóban. Nemhiába becézik hasiskirályságnak az országot. Persze nem minden sarkon árulnak kábítószert, mi ehhez felsétáltunk a városközpontból a környező dombokra felkúszó negyedbe, ahol egymás hegyén hátán állnak a tessék-lássék módon felhúzott kockaházacskák, kerítéseik tetején törött üvegcserepek - a besurranók ellen -, közöttük erjedt szagú sikátorok, kóbor macskák.

A szállodába visszafelé befizettük Tulipánt egy fodrászhoz. A csíkos pólós fiatalember 40 percen keresztül igazgatta aprólékosan afrizuráját, majd meg is borotválta.

Forrás: [origo]

Szerda reggel továbbindultunk, ma 850 kilométer vár ránk, java része az Atlaszon át. Mostanra már megmásztunk néhány szerpentint, a távolban már látszanak a havas északi lejtők, mögöttük a Szahara vár.

A Budapest-Bamako versenyzőinek ez az utolsó a háromnapos hosszú etapból. Sokan közülük velünk együtt kompoltak át kedd reggel, de a mezőny másik része az esti hajóval jött. Kivéve a Dacia, amelyik techinkai problémái miatt lemaradt róla, és szerda reggel sem tudott átjönni, mert vihar miatt nem indult el a hajó. Az egyetlen francia csapatnak tönkrement az autója, ők egy kölcsönzött Dacia Logannal eredtek a mezőny nyomába. Úgy tűnt, hogy a 28-as rajtszámú magyar egység is megakad, mert véletlenül másik autó forgalmiját hozták el. Végül sikerült elintézniük a határon.

Egyautó-széles hepehupás aszfaltcsíkon robogunk. Általában mi térünk ki a szembejövők elől.