Hógolyózás Afrikában

Vágólapra másolva!
Kopár hegyek, szűk utak és a vándorló féltengely. A menetet spanyol újságírók üldözik. Az utcákon csúcsos kapucnis manók guggolnak barna köntösben.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=trnI3pRLbzmcVB4z 
Vágólapra másolva!

Átkeltünk az Atlaszon, keskenyek és hepehupásak az utak, lélegzetelállító a táj. Sárgásbarna, kopár hegyek magasodnak ki az időszakos vízmosások szabdalta síkságból. Nem gyönyörködhettem folyamatosan a táj szépségében, mert jó darabig a hátsó ülésen gépeltem a nadori este fejleményeit. Így kimaradtam a hógolyózásból is (az északi lejtőkön jócskán akadtak hófoltok).

A hegységbe vezető út mentén egymást érték a medvetalpkaktusz-telepek. Pirosló gyümölcseiknek nem tudtam ellenállni, ám hiába a küzdelem az apró tüskés héjjal, sajnos még nem értek meg. Ráadásul egész délelőtt azt a tüskét piszkáltam a nyelvemmel, ami a szájpadlásomba állt.

Az út egészen a harminc kilométerrel az aznapi cél előttig eseménytelenül telt, ott egy lerobbant autóba botlottunk: egy öreg Nissan Patrol adta meg magát a sorsnak, pontosabban jobb hátsó féltengelye. Kis híja volt, hogy nem hagyták el a kereküket. Az autóval több gond is akadt, például a bal első kerekén a rossz tömítés miatt mossa ki a differenciálmű olaja a kerékcsapágyból a zsírt - ahogy Tulipán megállapította. Egy másik kocsival elmentek szerelőért. A később érkezők már nem látták az út mellett a féltengelyes járgányt.

A lerobbant kocsinál többen is összegyűltünk, végül három egység élén vettük be Tinghirt, folyamatos CB-rádiózás közben. Szüfit a 22-es és "Boxer" követte: egy bokszgépet szerkesztettek a kocsi pótkeréktartójára. Azt ígérték, egyik este ki lehet majd próbálni.

A célként megjelölt kempingben már több túrázó és versenyző is ott volt. A túrázók közül megérkeztek a velorexesek, a versenyzők közül pedig több magyar egység és a szlovák éllovasok is. A táborhelyen megjelent több spanyol újságíró - például a katalán televízió munkatársa, akik a raliról tudósítanak. Spanyolországban viszonylag élénk érdeklődés kíséri az eseményt. Az egyik murciai helyi lap is a főoldalon hozta a napokban, "Térségünkön halad át a szegények Dakarja" címmel.

A versenyzők - amellett, hogy elautóznak - a következő állomásra geocachingolnak is, vagyis megadott földrajzi koordinátákon található tárgyakat keresnek. Ha minden jól megy, egy nap az [origo] is kipróbálja. Szüfi, az autónk nem makacskodik, engedelmesen falja a kilométereket. Cserébe kapott szép szemöldököket alkoholos filccel.

Fotó: Horváth Nóra [origo]

Tinghir csendes hely, este tizenegykor már csak kutyaugatás és fojtott arab diszkózene hallatszik egy távoli boltocskából. Az utcán néhány csúcsos kapucnis, barna köntöst viselő alak lézeng. A Csillagok háborúja javáinak viseletére emlékeztető ruha hagyományos öltözet errefelé, gyakran látni benne férfiakat, amint sétálnak vagy épp guggolnak valahol az út szélén. A csendet fél tizenkettőkor Pestről ismerős buszzúgás töri meg: megérkezett a BKV csapata.

Holnap jönnek az első földutak és oázisvárosok a Szahara szélén.