[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Hűtőtisztítás az opálos városban

Ballai Vince2008. 01. 20., 17:26Utolsó módosítás: 2008. 01. 21., 8:49
eszközök:

Nyugat-Szahara, ellenőrzőpontok, homok és kövek. Fő a motor, éjjel-nappal autózunk, szerelőtől szerelőig hajtunk.Fehéres port hold a szél, Szüfi előtt egy piros sapkás mezítlábas papucsos szerelő ügyködik, kék overallja fekete az olajtól. A hűtőt szereli, már leeresztette a hűtővizet - a földre -, benne tocsog a méregzöld lében. Szombaton nagyon megcsúsztunk: eleve késve indultunk, egy fölösleges kerülőt is tettünk hogy térerőt és internetet találjunk, ráadásul egyre jobban forralta a vizet Szüfi. 200 kilométerenként meg kellett állni, hogy utántöltsük.

Laayoune-ban kivetettük a termosztátot - közben ránk sötétedett -, de ez nem segített, ezért csak lassan haladhattunk, de még így, a hideg sivatagi éjszakában sem volt elegendő a hűtés. A gyakori ellenőrzőpontoknál rendre megindult felfelé a hőmérő mutatója. Egyre csak nőttek a kétségeink, hogy el tudjuk-e juttatni Maliba Szüfit. Hengerfejre gyanakodtunk, ezért reggel körülbelül három óra alvás után beautóztunk Dakhlába, hogy találjunk egy szerelőt, aki segíteni tud.

Forrás: [origo]

Hamar meg is lett az az utca, ahol egymást érik a garázsok. Mire ideértünk, már négy bamakós autó várt a sorára. Akkor, reggel nyolc körül még csak egy szerelő volt, de hamarosan jöttek a többiek is. A város autószerelőinek java a rali mezőnyének legkehesebb paripáit igyekszik gyógyítgatni.

Itt van a kispolszki, amivel angol fiatalok - a Travel Channel játékának nyertesei - igyekeznek Maliba. Itt van a szegedi barlangászok rozzant mikrobusza, a norvég srácok apokaliptikus Patrolja, és a főszervező Bogara. A kiskocsi túlélte az Atlasz tengelytörő dűlőútjait, de Dakhlában kifogott rajta a járdaszegély. A norvégoknak ezúttal egy lengéscsillapítójuk ment gallyra, de nekik is kicserélték a hűtőt. A kipolszki elektromos problémákkal küzdött, a barlangászok buszán az önindítót kellett javítani. Megunták a tologatást. A rali mezőnye erősen szétszakadt.

Forrás: [origo]

Egy garázs kapujában, egy régi Peugeot csomagtérfedelén gépelek. Itt kaptunk egy konnektort a laptophoz, mert a kocsiról most nem lehet tölteni. A sötétszürke laptop egyre világosabb lesz a rárakódott portól, a képernyőn sávokban gyűlnek össze az apró szemcsék, a billentyűkön ujjaim begyeit karcolják.

A papucsos szerelő már kivette a hűtőradiátort - kiderült, hogy eleve bontott alkatrész volt -, hegesztőpisztollyal lemelegítette a tetejét - az acetiléngázt karbidból fejlesztett ehhez egy kannában -, és kiszedett belőle egy marék koszt: vízkövet, rozsdát. Ez lehet a megoldás.

Egész éjjel azzal paráztattuk egymást Tulipánnal, hogy mi lehet Szüfi baja. "Ez a motor megeszi a vizet" - mondogatta. Lelki szemeink előtt már hengerfejprobléma lebegett, azon tanakodtunk, akkor mi legyen: gépműhely vagy gépcsere. A papucsos szerelő ügyködése azonban megnyugtatott. Tulipán már régóta - amióta melegebb vidékeken járunk, és melegszik a motor - mondogatta, hogy el is lehet tömődve a kosztól a hűtő. A szerelő kipucolta. Ismét feléledt a remény.

Forrás: [origo]

A nap páraréteg mögül süti a várost, a sarkon pálmák koronáját rángatja a szél. A párától és a portól eleve minden opálos egy kicsit, de az épületek pasztellje még krémszínűbbé teszi a várost.

Hűvös van, de egyre melegszik a levegő. Én is kimelegedtem: a garázs ajtófélfáját támasztó bajuszos férfi megkért, segítsek odébb tolni egy frissen lefújt, leeresztett gumijú Toyota pickupot. Négyen nekiveselkedtük, és beljebb löktük a rendetlen garázsba a még mindig ragadós festékű kocsit.

eszközök:
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»