[origo] címlaphírcentrumkomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] Bamako> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


Nyakig járunk Fekete-Afrikában, vályogházak, színpompás emberek között. Vár még ránk egy vudupiac, némi adományozás. Az [origo] csapata Maliban jár.
Jelenlegi helyzetünk: Mali
12°38.013 É,
8°01.295 NY

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAID Adventure Team, 503 pont

2. TBA Racing, 493 pont

3. Americana Team, 484 pont

Szúnyogroham januárban

Ballai Vince2008. 01. 30., 11:32Utolsó módosítás: 2008. 02. 01., 13:57
eszközök:

Szúnyogok, lehúzás a bevándorlási hivatalban és egy vesztes meccs.

"Négy vagy öt góllal is győznek" - mondta Boubacar öccse a szálló előtt. A Mali-Elefántcsontpart mérkőzésére igyekeztünk. Pontosabban egy közeli kocsmába a szálló körüli gazos üres telkek között.

Bamakónak ez a része egyfajta kormányzati negyednek tűnik, sok új épülettel. Itt van a bevándorlási hivatal - ahol jól lehúztak három pecsétért -, a gazdasági minisztérium, lejjebb az amerikai követség zászlaja leng a szélben. Az épületek között azonban rég félbehagyott házak, üres telkek állnak, rajtuk gaz, vagy jobb esetben valakik művelik: zöldségeket termesztenek. Pár sarokkal odébb vályogházak állnak a poros utcák mentén.

A kocsmában ünneplésre számítottam, felfokozott érzelmekre. Két napja Ibrahim, aki Segouban segített szállást találni, azt mondta, ha meccs van és győz a mali válogatott, alig lehet bírni az emberekkel. A kerthelyiségben azonban, ahova beültünk, eleve hűvös volt a hangulat, öltönyös üzletembernek kinéző vendégek figyelték a kásás képernyőt, körülbelül tucatnyian.

Ráadásul a mali csapat vesztett is. Boubacar csak a fejét ingatta. Szerinte nem jó a mali labdarúgás, a külföldi menő csapatokhoz szerződött játékosok nem játszanak jól együtt.

Boubacar sofőr, autókat hoz be a szomszédos országokból, de gyakran hónapokig nincs munkája, egyébként pedig alkalmanként 150 eurót kap. Ő már Bamakóban él, két feleségével és nyolc gyerekével. Nincs túl jó véleménye a foci mellett a mali demokráciáról sem. A politikai vezetők mindenhová saját családtagjaikat ültetik, a kapott nemzetközi segélyeket pedig lefölözik - mondta a férfi, akinek a szülőfaluja kapta Szüfit.

A kocsiból csak két rendszám maradt, itt árválkodnak a hotelszobában. Boubacarral kora délután lerendeztük Szüfi papírügyeit, és szereztünk belépési pecsétet az útlevélbe - ezt Naránál a zöldhatáron elmulasztottuk. 30 euróra húztak le ezért fejenként, blokkot nem kaptunk.

Sok a szúnyog, csípésükre ébredtem fel előző éjjel. A szúnyogriasztó már csak eső után köpönyeg.

eszközök:
HIRDESSEN ÖN IS AZ ETARGET-TEL!
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Új – Adatvédelem[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

Időjárás»